Slovakya’nın başkenti ve aynı zamanda ülkenin en büyük şehri olan Bratislava, yaklaşık 450 bin nüfusa sahip. Güneybatı Slovakya’daki Tuna Nehri’nin her iki kıyısında da sınırları olan Bratislava, Avusturya’nın başkenti Viyana ve Macaristan’dan 60 km uzaklıkta konumlanıyor. Ülkenin politik, ekonomik ve kültürel bir merkezi olan Bratislava, aynı zamanda birçok büyük işletme ve finans kurumunun da ev sahibi.
Tuna Nehri’nden deniz otobüsü ile, ayrıca hava yolu, kara yolu ve demir yolu ile ulaşımın gayet kolay olduğu Bratislava’ya isterseniz İstanbul kalkışlı direkt uçuş seferlerini tercih edin, isterseniz de sınırlarını paylaştığı Avusturya, Macaristan ya da Çek Cumhuriyeti’nden tren, otobüs veya uçakla geçiş yapın. Avrupa’nın en genç başkentlerinden biri olma unvanına sahip Bratislava’nın toplam 450.000 nüfusunun yaklaşık 60.000’i üç üniversitede öğrenci. Bu ve insanların farklı milletlerden olması şüphesiz şehre canlılık ve dinamizm kazandırıyor.
Eski Kent’in daracık labirent sokaklarında, mahzenlerinde ve avlularında karşınıza çıkacak olan çok sayıda kafe, bar ve gece kulübünde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Hem tarihi ambiyansı hem de genç, dinamik enerjisini solumak için zamanınızın bir kısmını bu mekanlara ayırmalısınız. Opera ve senfoniler, halk müziği ve dans ve uluslararası pop kültürü dahil olmak üzere en iyi restoranlara – geniş bir mutfak yelpazesine sahip olan kent, Avrupa standartlarına göre ucuz sayılsa da, iki şarap ve bira dahil iki kişilik iyi bir akşam yemeği için 15 dolar yeterli olacaktır. Bratislava’da genel olarak fiyatlar, Slovakya’nın diğer şehirlerine göre daha yüksek denebilir. Şehrin hemen dışındaki şarap bağlarını gezebilir, Karpat Dağları’nın eteklerinde harika vakit geçirebilirsiniz.
Tarih boyunca Almanlar, Avusturyalılar, Macarlar ve İkinci Dünya Savaşı öncesi Yahudi nüfusunun yoğunlukta olduğu Bratislava, ülkedeki en karmaşık topluma sahip şehir. Şehri meydana getiren ilçeler ise Bratislava I – Staré mesto (Eski Kent Bölgesi), Bratislava II – Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Bratislava III – Nové Mesto (Yeni Şehir), Rača, Vajnory, Bratislava IV – Karlova Ves, Dúbravka, Lamač, Devín, Devínska Nová Ves, Záhorská Bystrica ve Bratislava V – Petržalka, Jarovce, Rusovce, Čunovo.
Türkiye’den direkt uçuş seferlerinin gerçekleştiği Bratislava’ya diğer Avrupa şehirleri üzerinden otobüs veya trenle de ulaşmanız mümkün. Buna ek olara, Budapeşte’den 2 saat 40 dakikalık bir tren yolculuğu yaparak da Bratislava’ya varmanız mümkün.
Konumu itibariyle Türkiye’den 2 saat geride olan Bratislava’nın resmi dili Slovakça olmasına rağmen ülke genelinde Çekçe, Almnanca, Macarca ve İngilizce de yaygın bir şekilde konuşuluyor. Resmi para birimi Slovak Korunası iken 2009 senesinden beri Euro olarak belirlenmiş. Slovakya’nın başkenti Bratislava’ya gitmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Bunun yanı sıra siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri herhangi bir vize başvurusunda bulunmadan Bratislava seyahatlerini rahatlıkla gerçekleştirebilir.