Voronej

Merkez Rusya Federal Bölgesi’nde bulunan Voronej, Don Nehri’nin kollarından olan Voronej Nehri’nin kenarında konumlanıyor. Voronej Oblastı’nın da başkenti olan şehir 601 kilometrekarelik alan üzerine yayılmış. 154 rakıma sahip Voronej’de 2014 yılında yapılan son nüfus sayımına göre 1 milyonu aşkın insan yaşıyor.

İlk olarak 12. yüzyılda kurulan şehir 16. yüzyılda Muskoviler tarafından fethedilmiş. 17. yüzyılda giderek gelişen Voronej’de Rusların ilk kez bir Rus filosu oluşturulmaya başlanmış. 19. yüzyılda ise Orta Siyah Dünya Bölgesi’nin merkezi haline gelen şehirde ticaret gelişmeye başlamış. II. Dünya Savaşı’nda Almanların Don Nehri’ni geçmek için köprü olarak kullanıldığı Voronej’de Sovyetlerle kanlı çatışmalar yaşanmış. 1943 yılına kadar Alman işgalinde kalan bölge on günlük savaş sonucundan düşmandan temizlenmiş. Savaş sonrası harabeye dönen şehir, 1950’li yıllarda yeniden inşa edilmiş.

Soğuk ve ılıman iklim kuşağındaki Voronej yılda ortalama 567 mm yağış alıyor. En yüksek ortalama sıcaklıklar 20 C dereceyle Temmuz’da görülüyor. Ocak ise -8 C dereceyle en soğuk ay olarak kabul ediliyor. Görece sakin bir kent olan Voronej’de geceleri eğlenebileceğiniz birkaç mekan bulabilmek mümkün. Genellikle şehrin merkezinde hizmet veren bu mekanlar arasında barlar, gece kulüpleri ve gazinolar yer alıyor.

Büyük bir geçmişe sahip olan Voronej, özellikle II. Dünya Savaşı sırasında kanlı çatışmalara sahne olmuş bir şehir. Yıkılıp yeniden inşa edilen şehirde geçmişten günümüze gelmeyi başarmış birkaç yapı bulunuyor. Bunlardan ilki Ilyinskaya Kilisesi. 18. yüzyılın üçüncü çeyreğinde, Voronej Nehri kıyısında dik bir tepeye inşa edilen kilise, Rus aydınlanmasının simgesi olarak görülüyor. Kramskoy Bölgesel Güzel Sanatlar Müzesi, Rus resim ve heykel sanatına ait koleksiyonları bünyesinde bulunduruyor. Ayrıca Yunan ve Roma dönemlerinden eserleri de görmeniz mümkün. Oceanarium ise Avrupa’nın en büyük akvaryumlarından bir tanesi. Rusların hayvanat bahçesi düşkünlüğünün farklı bir versiyonu olarak hayata geçirilen proje kapsamında 200’ü aşkın farklı canlı türünü görebilirsiniz. Voronej’de ziyaret etmeniz gereken diğer yerler ise şu şekilde; Platonov Anıtı, Koltsov Anıtı, Rostropovitches Müzik Okulu, Nikitin Anıt Evi, Mandelshtam Evi, St. Alexey-Akatov Manastırı ve Annunciation Katedrali.

Voronej’ gitmek isteyenler havayolunu tercih edebilir. İstanbul ve Antalya’dan Voronej Uluslararası Havalimanı’na direkt uçuşlar düzenlenirken, Türkiye’nin diğer bazı illerinden de aktarmalı olarak yolculuklarını tamamlayabilirler. Voronej Uluslararası Havalimanı kent merkezine 11 kilometre mesafede konumlanıyor. Şehir merkezine gitmek için de otobüs veya troleybüsleri kullanabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda ise toplu taşıma aracı olarak daha çok otobüs, troleybüs ve tramvay kullanılıyor. Bölgeye pek de hakim olmayan turistler için taksi de iyi bir alternatif oluşturuyor.

Türkiye’den Voronej’e gitmek isteyen bordo pasaport sahiplerinin Rus vizesi almaları gerekiyor. Yeşil ve gri pasaport sahibi Türk vatandaşları 30 gün süreyle vizesiz olarak şehre giriş yapabiliyorlar. Diplomatik pasaporta sahip vatandaşlar içinse bu süre 90 güne kadar uzatılabiliyor.