Vladivostok

Rusya’da bulunan Primorski Krayı’nın başkenti Vladivostok, Çin ve Kuzey Kore sınırlarının oldukça yakınında konumlanıyor. ‘Doğu’nun Hükümranı’ anlamına gelen Vladivostok,  560 kilometrekare alan üzerine yayılmış. 2010 yılında yapılan son nüfus sayımına göre şehirde 600 bine yakın insan yaşıyor. Şehirde 6 üniversite bulunmasından dolayı eğitim merkezi olarak biliniyor.

1860 yılında kurulan Vladivostok, 1880’de şehir statüsü kazanmış. Sovyetler döneminde 35 yıl boyunca ziyaretçilere kapatılan şehir, Sovyetler’in yıkılmasıyla birlikte tekrardan kapılarını ziyaretçilerine açmış. Rus Uzak Doğusu’nun en büyük şehri olan Vladivostok’ta genellikle balıkçılık, nakliyat, ikinci el Japon araba ithalatı ve donanma üssüyle ilgili faaliyetler yapılıyor. Donanma üssüyle ilgili faaliyetleri kapsayan kısım daha çok Rus Donanması’nın Pasifik Filosu’nun ana üssünün Vladivostok’ta bulunmasından kaynaklanıyor.

Soğuk ve ılıman iklim kuşağına sahip Vladivostok yıl içerisinde ortalama 724 mm yağış alıyor. Rusya’nın diğer şehirlerine nazaran daha soğuk olan Vladivostok’ta En sıcak ay olan Ağustos’ta hava ortalama 21 C derece olurken, Ocak ayında ise ortalama -12 C dereceye civarında hissediliyor. Geceleri eğlence hayatı biraz durgun olsa da şehre gelenlerin sıkılmaması için birkaç mekan bulunuyor. Bu mekanlar arasında keyfinize göre gece kulüpleri, barlar, canlı müzik yapan yerler gibi alternatifler yer alıyor.

Vladivostok, özellikle Sovyet döneminde dışarıya çok kapalı olsa da şehir içinde eserler verilmeye devam etmiş. Bunların en büyük örneği de Mayak Tokarevskiy. Şehrin güneyinde yer alan fener Sovyetler tarafından savaş döneminde yaptırılmış. Günümüzde de turistik bir nokta olarak ziyaret ediliyor. Tanrının Annesi Kilisesi 1890 senesinde ibadete açılmış gotik mimarisiyle büyüleyici görünen bir Latin katolik kilisesi. Yerel halkın ibadet için sıklıkla kullandığı kilise turistlerin de ilgisini çekiyor. Chernigov Tapınağı ise şehrin simgelerinden bir tanesi. Kusursuz Rus mimarisinin en güzel örneklerinden olan tapınak renkleriyle de dikkat çekiyor. 2012’de inşa edilmesine rağmen görünümüyle yüzyıllık yapılara taş çıkartıyor. Vladivostok şehrinde ziyaret edebileceğiniz diğer yerler ise şu şekilde; Zlotoy Rog, Savaşçı Anıtı, Pokrovcky Katedrali ve Vladivostok Kalesi.

Türkiye’den Vladivostok’a gidecek ziyaretçiler havayolunu tercih edebilir. Ancak, ülkemizin hiçbir şehrinden Vladivostok’a direkt uçuş düzenlenmiyor. Moskova’dan aktarmalı olarak şehre ulaşabilirsiniz. Vladivostok Uluslararası Havalimanı kente 44 kilometre mesafede konumlanıyor. Havalimanına indiğinizde kent merkezine gitmek için otobüs, troleybüs veya havalimanı servislerini tercih edebilirsiniz. Şehir içi ulaşımda ise toplu taşıma aracı olarak otobüs, troleybüs ve tramvay kullanılıyor.

Vladivostok’a gidecek olan vatandaşlarımızın için Rusya vize almak gerekiyor. Bordo pasaportlu Türk vatandaşları vize işlemlerine tabi tutulurken. Yeşil ve gri pasaport sahibi vatandaşlarımız vize almadan seyahat edebiliyorlar. Üstelik 30 gün boyunca Rusya sınırları içerisinde kalma hakları var. Diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşlarından da vize istenmezken, Rusya sınırları içerisinde 90 gün oyunca ikamet edebiliyorlar.