Tobolsk

Tümen Oblastı’nda yer alan Tobolsk, Tobol ve İrtiş nehirleri arasında konumlanıyor. Rusya’nın en eski ikinci yerleşim alanı olan şehir yaklaşık 222 kilometrekarelik alan üzerinde bulunuyor. En son yapılan 2010 tarihli nüfus sayımına göre şehirde 100 bine yakın insan yaşıyor.

1580 senesinde Kazakların saldırısı sonucu işgal edilen Tobolsk, 1582’de ise Sibir Hanlığı tarafından fethedilmiş. 1584 ve 1588’de savaşlar yapılsa da şehir 1598’de Kazaklar tarafından geri alınmış. Savaşlardan dolayı çok fazla zarar gören Tobolsk, Sibirya’nın nehir rotalarında konumlandığı için stratejik önem kazanmaya başlamış. 1708’de eni kurulan Sibirya Valiliği’nin başkenti olmuş. 1719’da ise Tobolsk toprakları çevre eyaletlere dağıtılmış. 1782’de ise Sibirya Valiliği ortadan kaldırılmış. Rusya İç Savaşı sırasında bölgede çok sayıda Bolşevik köylüsü bulunuyormuş. Pek çok isyanın çıktığı bölge 1944’te Tümen Oblastı’na transfer edilmiş.

Soğuk ve ılıman iklimin hüküm sürdüğü Tobolsk topraklarına yılda ortalama 488 mm yağış düşüyor. Rusya’nın soğuk şehirlerinden olan Tobolsk’da en sıcak ay, ortalama 18 C derecenin görüldüğü Temmuz ayı iken, Ocak ayında ise ortalama sıcaklık -20 C derecelere kadar düşüyor. Gece hayatı Rusya’nın geneline bakıldığında biraz daha yavaş olsa da sıkılmanız söz konusu olamaz. Her konseptte bir mekanın hizmet verdiği Tobolsk’da arkdaşlarınızla sohbet edebileceğiniz, sabaha kadar dans edebileceğiniz veya canlı müzik eşliğinde rahatlayacağınız pek çok işletme bulunuyor.

Tarihi boyunca pek çok savaş görmüş şehirde gidilecek ilk yer Tobolsk Kremlin. 18. yüzyılın başlarında yapılan Tobolsk Kremlin, şehrin simge yapısı kabul ediliyor. 1961 senesinde devlet tarafından koruma altına alınarak Tobolsk Tarihi Müzesi olarak hizmet vermeye başlamış.

17. yüzyılın sonlarında inşa edilen altın ve mavi kubbeli St. Sofia Katedrali ise yalnızca Tobolsk’un değil Rusya’nın en göz alıcı ibadet merkezlerinden biri olarak biliniyor. Tobolsk zamanında bir sürgün yeri olduğundan şehirde Hapishane Müzesi kurulmuş. Cansız mankenlerle de müzedeki gerçeklik algısı arttırılmaya çalışılmış. Tobolsk’da mutlaka ziyaret etmeniz gereken diğer yerler ise şu şekilde; Tobolsk Milletvekili Sarayı, Zachary ve Elizabeth Kilisesi, Pryamskoy Vzvoz, Yermak Anıtı ve Tobolsk İl Müzesi.

Türkiye’den Tobolsk’a gitmek isteyenlerin şehre en yakın havalimanı olan Roschino Uluslararası Havalimanı’na uçmaları gerekiyor. Tobolsk’a ortalama 3 saat mesafede konumlanan bu havalimanına Türkiye’nin hiçbir yerinden direkt uçuş gerçekleştirilmiyor. Aktarmalı olarak gidebileceğiniz havalimanından Tobolsk’a geçmek içinse ilk olarak kent merkezine oradan da otobüs veya trenle Tobolsk’a gelmeniz gerekiyor. Şehir içi ulaşımda ise genellikle otobüs, troleybüs ve tren kullanılıyor. Taksiler de yabancı turistler için özellikle iyi bir alternatif oluşturuyor.

Tobolsk’a gitmek isteyen Türk vatandaşlarından bordo pasaport sahibi olanlar vize işlemine tabi tutulurken, gri ve yeşil pasaport sahipleri 30 gün boyunca vizesi olarak Rusya’ya gidebiliyorlar. Diplomatik pasaport sahipleri de vizesiz seyahat edebilirken onlara tanınan süre 90 gün olarak belirlenmiş.