Stavropol

Rusya’nın güneybatısında, Stravropol Krayı’nın başkenti olan şehir, Çerkezler tarafından Şetkale olarak adlandırılıyor. Engebeli bir arazi üzerine kurulmuş olan Stravropol Kafkas Dağları’nın yamacında yer alıyor. 2010 yılında yapılan nüfus sayımına göre bilgede 400 bine yakın kişi ikamet ediyor. 1935’te meşhur Sovyet Komutan Voroshilov’un şerefine Voroşilovsk adı verilen şehir, 1943’tee eski ismine geri kavuşmuş.

Uzun yıllar boyu farklı toplulukları ağırlamış Stravropol’da ilk yerleşim Nogay ve Kalmıklar tarafından yapılmış. Şehrin modern tarihi ise 18. yüzyılda başlıyor. İlk olarak 1777’de askeri karakol inşa edilmiş. Zamanla çevresindeki yapılar artmaya başlamış. Kısa zamanda Rusya’nın Kafkasya’ya açılan kapısı haline gelen Stravropol, tarıma elverişli toprakları sayesinde ekonomik açıdan da büyümüş. II. Dünya Savaşı sırasında Almanya’nın işgal ettiği bölge, 1942’te Sovyetler tarafından geri alınmış. Ayrıca Stravropol’un farklı etnik ve dini kökenlere ev sahipliği yapması, kültürel çeşitlilik açısından şehre büyük kazanımlar sağlamış.

Soğuk bir iklime sahip olan Stravropol’da mevsimler son derece soğuk geçer. Temmuz ayında ortalama sıcaklık 21 C dereceye çıkar ve yılın en sıcak ayı kabul edilir. Ocak ayında ise -4 C dereceyle soğuklar baş gösterir. Gece hayatının oldukça renkli ve heyecanlı geçtiği Stravropol’da her türden eğlenceyi tadabilirsiniz. Gece kulüpleri, barlar, diskolar, kafeler hatta canlı müzik yapan yerler bulunan şehrin kış ayları son derece soğuk geçse de yerel halk hiçbir şekilde eğlenceden vazgeçmiyor.

Farklı etnik ve dini kökenlere sahip insanlara ev sahipliği yapması, Stravropol’u mimari açıdan zenginleştirmiş. Şehirde görülmesi gereken ilk yer St. Andrew’s Katedrali. 19. yüzyılın sonunda inşa edilen katedral, şehrin en önemli ibadet merkezi olarak kabul ediliyor. Yıl içerisinde binlerce ziyaretçiyi ağırlayan St. Seraphim Tapınağı ise gerek yemyeşil bahçesi gerekse iç mekanın büyüleyici dekorasyonuyla ziyaret edilmesi gereken diğer bir mekan. Son olarak da Kuzey Kafkasya’nın en büyük sanat müzeleri arasında yer alan Stravropol Güzel Sanatlar Müzesi gezilebilir. Milattan Önce 5. yüzyıldan 20. yüzyılın sonlarına kadar oluşturulmuş eserlerin sergilendiği müzeye pazartesi günleri hariç saat 11.00 ile 19.00 arasında gidebilirsiniz.

Stravropol gitmek isteyen kişiler, İstanbul’dan hareket eden uçakları kullanabilirler. Kent merkezine 13 kilometre mesafede konumlanan Stravropol Şpakovskoye Havalimanı’na inen yolcular, taksi veya havalimanı servisleriyle şehir merkezine kolaylıkla ulaşabilirler. Ulaşımın oldukça geliştiği Stravropol’da gitmek istediğiniz yere otobüs, minibüs veya troleybüslerle ulaşabilirsiniz. Taksilerin de iyi bir alternatif oluşturduğu şehirde bisiklet kiralamak da oldukça sık tercih edilen bir ulaşım şekli.

Stravropol’a gitmek isteyen bordo pasaport sahipleri vize işlemine tabi tutuluyor. Gri ve yeşil pasaport sahipleri ise şehri vizesiz ziyaret ederek 30 gün boyunca konaklayabiliyorlar. Aynı durum diplomatik pasaport sahipleri için de geçerli. Bu kişiler ise şehirde veya Rusya sınırları içerisinde 90 gün süreyle ikamet edebiliyorlar.