Rostov

Rusya’nın en eski şehirlerinden bir tanesi olan Rostov, Yaroslavl Oblastı’nda Nero Gölü kıyısında konumlanıyor. Ruslar daha çok ‘Büyük Rostov’ anlamını taşıyan Rostov Veliky tabirini kullanıyorlar. Bunun nedeni ise Rostov Oblastı’nda Don Nehri kıyısında konumlanan Rostov-na Donu ile karıştırmamak. 2010 yılında yapılan nüfus sayımına göre şehirde 31 bin kişi ikamet ediyor.

13. yüzyıldan sonra Rusların önemli beyliklerinden bir tanesinin başkenti olmasıyla Rostov önem kazanmaya başlamış. Ardından 1474 senesinde Moskova Knezliği egemenliğine girmiş. Bu tarihten sonra önemli bir ibadet merkezi olarak önemini korumuş. Şehirde günümüze kadar ulaşmayı başarmış pek çok kilise bulunuyor. 15. yüzyılda Moğolların işgal ettiği Rostov, büyük bir şehir olmaktan çıkarak ortalama bir şehre dönüşmüş.

Soğuk ve ılıman iklim kuşağının hakim olduğu Rostov’a yıllık ortalama 577 mm yağış düşüyor. Diğer Rus şehirlerine nazaran daha sıcak bir bölge olan Rostov’da en sıcak dönem 24 C derece ortalamayla Temmuz ayında yaşanıyor. En soğuk zamanlar ise ortalama -4 C dereceyle Ocak ayında yaşanıyor. Küçük bir şehir olmasına karşın gece hayatı oldukça hareketli. Turizm potansiyeli son derece yüksek olan Rostov’da yabancı turistlerin eğlence ihtiyaçlarına karşılamak adına pub, disko, gece kulübü bar gibi çeşitli işletmeler hizmet veriyor.

Tarihte önemli bir yere sahip olan Rostov’da görülebilecek pek çok yer bulunuyor. Bunların başında ise Gorky Parkı var. Peyzaj mimarisiyle ön plana çıkan park, 1813 senesinden beri şehrin merkezinde ziyaretçilere kapılarını açıyor. Rostov’un simgelerinden biri olan Pışkin Anıtı, dünyaca ünlü şair Puşkin anısına, Mikhail Anikushin tarafından yapılmış ve şehrin kuruluşunun 250. yılını kutlamak amacıyla da şehir merkezine yerleştirilmiş. Bir diğer önemli eser ise Tachanka Anıtı. 1920 senesinde heykeltıraş Anatoly Sknarin tarafından yapılan bu eser, kentin Beyaz Muhafızlar’dan kurtuluşunu simgeliyor. 1938 senesinde açılan Rostov Güzel Sanatlar Müzesi, yurt içi ve yurt dışından pek çok başarılı sanatçının eserlerinin toplandığı ve sergilendiği önemli bir müze. Şehirde gezebileceğiniz diğer yerler ise şu şekilde; Rostov Botanik Bahçesi, Rostov Hayvanat Bahçesi, Staro Pokrovskiy Tapınağı ve Rusya Dostluk Müzesi.

Türkiye’den Rostov’a gitmenin en kolay yolu uçak kullanmak. Ancak, Rostov’da havalimanı bulunmadığı için uçuşlar Rostov-na-Donu Havalimanı’na yapılıyor. 1986’dan beri hizmet veren havalimanına İstanbul’dan direkt uçabileceğiniz gibi Türkiye’nin farklı şehirlerinden aktarmalı seferler de bulabilirsiniz. Havalimanından Rostov’a gitmek içinse öncelikle Rostov-na-Donu merkezine gitmeniz buradan da otobüs veya tren kullanmanız gerekiyor. Rostov şehir içi ulaşımında da en çok otobüsler ve troleybüsler kullanılıyor.

Rostov’a gidecek olan vatandaşlarımızdan bordo pasaport sahibi olanlar Rusya vizesi almakla yükümlüler. Gri ve yeşil pasaport sahibi vatandaşlarımız vizesi 30 güne kadar Rusya sınırları içerisinde bulunabilirken diplomatik pasaport sahibi vatandaşlarımız için bu süre 90 gün olarak belirlenmiş.