Nijniy Novgorod

Rusya’nın en büyük 5. şehri olan Nijniy Novgorod, Oka ve İdil nehirlerinin birleşim noktasında kurulmuş. Nijniy Novgorod Oblastı ile Volga Federal Bölgesi’nin başkenti olan şehir, 1850’de Rus ticaretinin en önemli noktalarından biri olmuş, devamında da sanayileşerek endüstriyel metropol halini almış. Şehirde 1 milyon 250 bine yakın insan ikamet ediyor. 78 metre rakımda konumlanan Nijniy Novgorod’un yüzölçümü ise 4 bin 665 kilometrekare olarak ölçülmüş.

Nijniy Novgorod, 1221 senesinde Prens Yuriy Vsevolodoviç tarafından doğu sınırının savunulması için kurulmuş. 19. yüzyılda ticaret merkezi haline gelen şehrin adı, Ekim Devrimi’nden 15 sene sonra Gorkiy olarak değiştirilmiş. Bunun sebebi ise Nijniy Novgorod’da dünyaya gelen ünlü Rus yazar Maksim Gorki. Ancak 1990’da şehir yeniden Nijniy Novgorod ismine kavuşmuş.

Moskova’yla benzer iklim özelliklerine sahip olan Nijniy Novgorod, nemli karasal iklim kuşağı etkisinde bulunuyor. En düşük sıcaklık Ocak ve Şubat aylarında -9 C dereceyle yaşanıyor. Şehrin en sıcak zamanları ise 20 C derece ortalamayla Temmuz ayı. Gece hayatının da bir hayli hızlı aktığı şehirde her türden eğlence mekanı bulabilirsiniz. Gece kulüpleri ve barlarda dünyaca ünlü DJ’lerden tutun da canlı müzik eşliğinde dostlarınızla keyifli vakitler geçirebileceğiniz mekanlara kadar Nijniy Novgorod, her türlü eğlenceyi ziyaretçisine sunuyor.

Nijniy Novgorod, tarihe tanıklık etmiş bir şehir. 14. yüzyılda inşa edilen, Rusya’nın en eski manastırlarından olan Pechersyk Manastırı, 16. yüzyılda yapımı tanımlanan Nijniy Novgorod Kremlin Kalesi ve 1700 senesinde yapılan Stroganoff Kalesi tarihin içerisinde günümüze kadar kopup gelmeyi başarmış mimari yapılardan yalnızca birkaçı. Dünyaca ünlü Rus yazar Maksim Gorki’nin evi de müzeye çevrilmiş biçimde Nijniy Novgorod’da yer alıyor. Tüm bunlara ek olarak, 1894 senesinde inşaatı tamamlanan Nijniy Novgorod Sanat Müzesi, 10 binden fazla uygulamalı grafik ve popüler sanat eseri ile ziyaretçilerine kapılarını açıyor.

1923’te hizmete açılan Strigino Havalimanı, günümüzde 1 milyonu aşkın yolcunun durak noktası oluyor. Bir zamanlar Nijniy Novgorod Uluslararası Havalimanı adıyla bilinen Striginio Havalimanı, kent merkezine 14 kilometre mesafede konumlanıyor. Türkiye’den Nijniy Novgorod’a seyahat etmek isteyenler için İstanbul’dan direkt uçuşlar düzenleniyor. Dilerseniz aktarmalı olarak da Nijniy Novgorod’a seyahat edebilirsiniz. Yılın belirli dönemlerinde de Antalya’dan direkt uçuşlar gerçekleştiriliyor. Havalimanından kent merkezine gitmek içinse otobüs veya troleybüsleri kullanabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda da en çok otobüs ve troleybüsler kullanılırken, acelesi olan ya da rahatına düşkün yolcular taksi seçeneğini değerlendirebiliyorlar.

Rusya, son çıkartılan yasa ile birlikte yeşil ve gri pasaportu olan Türk vatandaşlarından vize istenmiyor. Üstelik 30 güne kadar ülkede bulunma hakkı sağlıyor. Bordo pasaportlular ise vize işlemlerine tabi tutuluyor. Diplomatik pasaporta sahip Türk vatandaşları için de vize şartı aranmazken, bu kişiler Rusya’da 90 güne kadar ikamet edebiliyorlar.