Kaluga

Rusya’nın batısında yer alan Kaluga, Kaluga Oblastı’nın da merkezi kabul ediliyor. Oka Nehri kıyısında konumlanan şehir 1705 kilometrekare alan üzerine yayılmış. 2010 yılında gerçekleştirilen son nüfus sayımına göre Kaluga’da yaklaşık 325 bin kişi ikamet ediyor.

Kaluga, 14. yüzyılda Moskova Prensliği’nin güney sınırında Tatar saldırılarına karşı koymak amacıyla bir kale olarak kurulmuş. 18. yüzyılda kültürel gelişmelerin yoğunlukta olduğu şehir 19. yüzyılda demiryolu ağlarıyla Moskova’ya bağlanmış. Hatta Kaluga’nın antik karayolu Napolyon tarafından kaçmak için kullanılsa da General Kutuzov tarafından bu kaçış engellenmiş. 18. ve 19. yüzyıllarda sürgün yeri olan Kaluga, II. Dünya Savaşı sorasında Almanlar tarafından işgal edilmiş. 2,5 ay işgal altında kalan şehir tahrip edilse de savaş sonrasında yeniden restore edilerek günümüze kadar ulaşmayı başarmış.

Ilıman iklim kuşağında yer alan Kaluga’ya her yıl ortalama 640 mm yağmur düşüyor. En sıcak ay olan temmuz ayında hava ortalama 18 C derece dolaylarında seyrederken, en soğuk geçen ocak ayında ise ortalama -9 C derecelere kadar düşüyor. Gece hayatı diğer Rus şehirlerine nazaran daha sakin geçen Kaluga’da yine de eğlenmek için birkaç mekan bulunuyor. Gece kulübü, bar, pub, disko konseptli işletmelerde arkadaşlarınızla sohbet edebilir, sabaha kadar dans edebilir veya yörenin eğlence kültürünü gözlemleyebilirsiniz.

Geçmişi olaylarla dolu Kaluga’da gezilip görülecek onlarca yer bulunuyor. Bunların başında da uzay bilimleri çalışmalarına ev sahipliği yapmış Tsiolkovsky Kozmonotik Tarihinin Devlet Müzesi geliyor. Değişik bir mimariye sahip müzede roket modelleri ve uzay araştırmaları olarak iki bölüm bulunuyor. Tsiolkovsky Hatıra Evi de yine Rus bilim adam Tsiolkovsky anısına müzeleştirilmiş. 19. yüzyılda ömrünün çoğunluğunu bu evde geçiren bilim adamının ölümüyle birlikte eşyaları özenle saklanmış. 1994 senesinde hizmete açılan Kaluga Sanat Müzesi’nde yöre kültürüne ait etnik ögeleri görebilirsiniz. Şehirde gezip görebileceğiniz diğer yerler ise şu şekilde; Trinity Katedrali, Chamber Korobov, Gostinyye Ready, Kaluga Anıtı ve Kaluga Ormanı.

Türkiye’den Kaluga’ya gidecekler havayolunu tercih edebilirler. Türkiye’de yalnızca Antalya’dan, o da sezonluk olmak koşuluyla direkt uçuşların düzenlendiği Kaluga’ya diğer illerden aktarmalı uçak seferleriyle de gidebilirsiniz. Kent merkezine 6 kilometre mesafede konumlanan Grabtsevo Havalimanı’na indikten sonra merkeze otobüs veya havalimanı servislerini kullanarak ulaşabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda toplu taşıma aracı olarak genellikle otobüs, troleybüs ve tramvay kullanılıyor. Taksiler de yol bilmeyen turistler için iyi bir alternatif oluşturuyor.

Kaluga’ya gitmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları Rusya vizesine tabi tutuluyor. Yeşil ya da gri pasaport sahibi Türk vatandaşlarından vize istenmezken 30 gün süreyle tatillerini gerçekleştirebiliyorlar. Diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşları da vizesiz şekilde Kaluga’ya seyahat edebiliyor fakat, onların şehirde konaklama süreleri en fazla 90 gün olarak belirlenmiş.