Çeçen Cumhuriyeti’nin başkenti olan Grozni, Sunja Nehri kıyısında konumlanıyor. Şehir ismini Korkunç Ivan’dan (Ivan Grozni) alıyor. Eski adları Cevherkale ve Süncekale olan şehir 324 kilometrekare alan üzerine yayılmış. 2010 yılında yapılan son nüfus sayımına göre kentte 271 bin insan yaşıyor.
Grozni, 1818 senesinde Terek tarafından, Sünce Nehri üzerine kurulmuş. Kuruluş amacı ise Kafkas Savaşı sırasında Rus askeri üssü, savunma hattı olmasıymış. 20. yüzyılda bölgede petrol ve doğalgaz rezervleri keşfedilmiş. Bunun üzerine yatırımcılar ilgilerini Grozni’ye yöneltmiş. ABD gibi büyük güçlerin dikkatini çeken Grozni’de petrol çıkarılmaya başlandıktan sonra köklü değişiklikler yaşanmış. Ekonomisi rahatlayan şehir, Sovyet döneminde Çeçen-İnguş Özerk Cumhuriyeti’nin merkezi kabul ediliyormuş. Rus – Çeçen Savaşı sonrası şehrin ismi, Çeçen Devlet Başkanı Cahar Dudayev’e ithafen Caharkale olarak değiştirilmiş.
Sıcak ve ılıman iklimin etkisi altında olan Grozni’ye yıl içerisinde ortalama 459 mm yağış düşüyor. Rusya’nın diğer şehirlerine göre sıcaklık nispeten daha yüksek. Temmuz ayında ortalama 25 C derecelerde dolaşan sıcaklık, Ocak ayında ise -3 C dereceye düşüyor. Sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenmeyi düşünüyorsanız Grozni sizin için uygun olmayabilir. Keza gece hayatı oldukça yavaş ilerliyor. Kent merkezinde bir şeyler içip sohbet edebileceğiniz bar ve publar dışında 1 – 2 tane gece kulübü hizmet veriyor.
Grozni’de gezilecek yerlerin başında Akhmad Kadyrov Camii geliyor. Rusya’nın en büyük camilerinden biri olan Akhmad Kadyroc Camii’ne halk arasında ‘Çeçenistan’ın Kalbi’ deniliyor. 10 bin kişinin aynı anda ibadet edebildiği cami adını Çeçen Lider Akhmad Kadyrov’dan alıyor. Aynı adı taşıyan bir de müze bulunuyor. Giriş katta çağdaş tabloların yer aldığı ufak bir sergi varken, diğer katta Akhmad Kadyrov’a ait bir tapınak bulunuyor. Şehrin diğer bir görkemli yapısı da Archangel Michael Kilisesi. Savaş zamanı büyük hasar alan Ortodoks Kilisesi’nde pek çok yardım etkinliği düzenleniyor. Son olarak bulunduğunuz topraklarda yeşeren kültürü daha iyi tanımak amacıyla Çeçenistan Cumhuriyeti Ulusal Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Türkiye’den Grozni’ye gitmek isteyen yolcular havayolunu tercih edebilirler. İstanbul’dan direkt uçuşların gerçekleştirildiği Grozni Havalimanı’na Türkiye’nin diğer noktalarından da aktarmalı uçuşlar bulabilirsiniz. Grozni Havalimanı kent merkezine 5 kilometre mesafede konumlanıyor. Havalimanına indikten sonra merkeze inmek için otobüs veya taksileri kullanabilirsiniz. Kent içi ulaşımda da en çok otobüsler ve taksiler kullanılıyor.
Çeçenistan özerk bir cumhuriyet olsa da Rusya topraklarında yer aldığı için Rusya vizesi prosedürleri geçerliliğini koruyor. Bordo pasaport sahibi vatandaşlarımızın Grozni’ye gitmeden önce vize almaları gerekiyor. Yeşil ve gri pasaport sahipleri için vize işlemi uygulanmazken, 30 gün süreyle Rus sınırları içerisinde kalabiliyorlar. Aynı durum diplomatik pasaport sahipleri için de geçerli fakat onların Rus sınırlarında ikamet edebilme süreleri 90 gün olarak belirlenmiş.