Porto

Porto, Portekiz’in kuzeyinde yer alıyor. Rio Douro Nehri kıyısındaki şehir, ülkenin başkenti Lizbon’dan sonraki ikinci en büyük şehri olarak tanınıyor. Porto veya İngilizcedeki adıyla Oporto’nun isminin kökeni ise Latince Portus Cale’den geliyor. Roma İmparatorluğu döneminde kurulan Porto, tarihte bir ticaret limanı olarak kullanılsa da günümüzde renkli gece hayatı, dikkat çeken tarihi yapıları, masmavi nehrin göz alıcı manzarası, kıyıdaki rengarenk binaları ve 7/24 hareketli şehir yaşantısı ile turistlerin ilgi odağı olmuş durumda.

2001 yılındaki sayıma göre Porto’nun belediye sınırları içerisindeki nüfusu 238.954 kişiden oluşuyor. Şehrin metropol nüfusu ise 1.610.539. Porto’da Akdeniz iklimi etkisi görülüyor. Sıcak ve ılıman bir iklime sahip şehirde yaz ayları ılık ve kuru geçiyor.

Porto ziyaretçilerine gezilebilecek farklı tarihi ve turistik yapılar sunuyor. Şehir kültürünü ve tarihini daha detaylı öğrenebileceğiniz bu yerlerden en meşhurları ise; Portekiz’in ilk sanat müzesi Soares Dos Reis Ulusal Müzesi, Porto’nun efsane şarabının tarihini yansıtan Porto Şarap Müzesi, dönemin krallarına ait eşyaların yer aldığı Romantizm Müzesi, ulusal anıt statüsü taşıyan Se do Porto yani Porto Katedrali, şehirdeki ilk Fransiskan manastırı Igreja de Sao Francisco, dünyanın en güzel kitap evlerinden olan Sahaflar Çarşısı, Casa de Musica, kasaba hayatını en iyi şekilde yansıtan Ribeira Meydanı ve şehrin kalbi Avenida dos Aliados’dur.

Lizbon ülkenin başkenti Porto ise Portekiz mutfağının başkentidir diyebiliriz. Şehirde çorba, et, deniz ürünleri ve sebze gibi her çeşit yiyecekten lezzetli sayısız yemek çeşidi var. Porto’nun başlıca lezzetlerini ise lahana çorbası, tripas a mado do Porto, francesinha, kremalı marina balığı ve Portekiz’in en ünlü tatlısı yumurtalı turta oluşturuyor.

Porto, ülkenin turizmiyle meşhur şehri olduğu için eğlence sektörü de şehirde oldukça gelişmiş bir yapıda. Şehirde farklı konseptlerde çeşitli barlar, gece kulüpleri, canlı müzik mekanları ve restoranlar gibi her tarza hitap eden yerler bulunuyor. Baixa Bar için şehri gözde barı diyebiliriz. Sabaha kadar açık olan mekanda müzik eşliğinde keyif dolu sohbetler yapabilirsiniz. Eğlencede biraz daha hareket arayanlar ise mutlaka  Passos Manuel’de bir akşam geçirmeli. Sabahın ilk ışıklarına kadar dans etmek isteyeceğiniz hareket dolu bir mekan arıyorsanız Gomes Teixeira Meydanı ve Candido dos Reis Cadde’si üzerinde yer alan mekanlarda aradığınız eğlenceyi bulabilirsiniz.

Porto ve eğlence sadece gece hayatıyla bitmiyor. Şehrin yerel kültürüne ortak olmak ve festival coşkusunu doyasıya yaşamak için Serralves em Festa, Porto Uluslarlarası Kukla Festivali ve Aziz John Bayramı’na katılabilirsiniz.

Porto ülkenin turizm başkenti görevi gören şehirlerinden biri olduğu için dünyanın her yerinden şehre kolaylıkla ulaşılabiliyor. Türkiye’den Porto’ya aktarmasız uçuş yapılıyor. İstanbul’dan Porto’ya yapılan bu uçuşlar yaklaşık 5 saat sürüyor.

Porto’yu ziyaret etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Vize işlemleri Ankara’dan yapılıyor.