Faro

Günümüzdeki meşhur turistik noktalardan biri olarak tanınan Faro, Portekiz’in Algarve bölgesinde yer alıyor. Algarve bölgesinin başkenti Faro, ülkenin en güneyinde eşsiz bir konuma sahip. Başkent Lizbon’a 280 km mesafede yer alan şehir, ülkenin en eski yerleşim bölgelerinden biri. Film setlerini aratmayan şehir yapısı, kaldırımlı sokakları, farklı medeniyetlerin izlerini barındıran tarihi mekanları, şirin limanı ve turkuaz deniziyle görenlerini büyüleyen sahilli ile Faro, farklı ve unutulmaz bir tatil rotası arayanlar için en doğru adres.

Portekiz’in liman şehri olan Faro’nun köklü bir geçmişi var. Hem eskiye dayanan hem de çeşitli medeniyetlerin izlerini barındıran şehrin tarihi Roma İmparatorluğu’na uzanıyor. 2. ve 7. yüzyıllarda Roma himayesi altındaki şehrin ismi bu dönemde Santa Maria olarak biliniyordu. 7. yüzyıldan sonra Endülüs Emevileri egemenliğine geçen şehir bu dönemde de İbn Harun adını aldı.

Faro’nun 2001 yılında yapılan sayıma göre nüfusu 58.051 kişiden meydana geliyor. Şehirde subtropikal Akdeniz iklimi etkisi görülüyor. Bu sebeple şehirde yazlar sıcak ve güneşli, kış ayları ise soğuk ve rüzgarlı geçiyor. Faro’da en sıcak ay ise ortalama 13-14 derece ile temmuz ayı olarak biliniyor. Yağışların az olduğu ve keyifli bir şehir turu yapabildiğiniz bir tatil için Faro’yu yaz dönemlerinde ziyaret etmelisiniz.

Faro’da Roma ve Endülüs gibi farklı medeniyetler yaşamış olsa da 1596 yılındaki İngiliz saldırısı sonucu şehrin bazı bölgeleri yıkıldı. 1755 yılındaki depremden sonra tekrar kurulan şehri keşfetmeye liman bölgesinden başlayabilirsiniz. Limandaki Jardim Manuel Bivar adlı bahçeler ve bu bölgedeki kafe ve restoranlar turistlerin yoğun olarak uğradığı yerler. Bunun dışında Endülüs kültürünü detaylı bir şekilde keşfedebileceğiniz Eski Şehir bölgesi, Endülüs Dönemi’nde camiye çevrilen Se Katedrali, tarih öncesi, Roma, Endülüs ve Orta Çağ dönemi koleksiyonlarını içeren Arkeoloji Müzesi, Portekiz’deki tek Engizisyon Yahudi mekanı Faro Jewish Heritage Centre veya Türkçe adıyla Yahudi Mezarlığı, Kemikler Şapeli’nin bulunduğu Igreja da Nossa Senhora do Carmo ve denizaltının büyülü dünyasını gözler önüne seren Çocuk Yaşam Bilimleri Merkezi’ni ziyaret etmelisiniz.

Faro bir liman şehri olduğu için şehir mutfağında da bunun etkisi görülüyor. Şehir mutfağının en bilindik lezzetleri balık ve çeşitli deniz ürünlerinden oluşuyor. Porto Şarabı ise Faro’da da tadılması gereken lezzetler arasında bulunuyor. Faro’da yemek yiyecek bir mekan arayanlar; A Tasca, Camane ve Le Marquis tercih edebilir.

Türkiye’den Faro’ya aktarmasız uçuş yapılmıyor. Bu yüzden şehre gitmek için Lizbon veya Porto’ya yapılan direkt uçuşları tercih edebilir; Lizbon ve Porto’dan ise Faro’ya uçak, otobüs veya trenle gidebilirsiniz. Lizbon’dan şehre trenle ulaşım 2-2,5 saat arası sürüyor.

Faro’ya gitmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri ise 180 gün içerisindeki 90 günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaflar.