Trondheim

Dünyaca ünlü Nidaros Katedrali’ne ev sahipliği yapan üniversite şehri Trondheim, hem genç hem de tarihi bir kent. Norveç standartlarına göre büyük bir şehir olan Trondheim, bir yangının 1681’de evlerin çoğunu tahrip etmesinden sonra yangınların yayılmasını önlemek için yeni caddeler geniş bir şekilde yapıldı. Dar sokakların ve caddelerin bazılarının (çoğu Orta Çağ’dan kalma) halen daha karşınıza çıkacağı Trondheim, Avrupa’nın tipik ahşap şehirlerinden biri olarak biliniyor. Hatta şehir merkezinde bazıları tarihi 1700’lü yıllara kadar uzanan çok sayıda özel ahşap binaya denk geleceksiniz.

Trondheim, orta Norveç’in ticaret merkezi olarak güçlü bir konuma sahip. NTNU (Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi), Trondheim’in uluslararası üne sahip üniversitesi ve kentin pek çok araştırma topluluğu, bilim, iş ve sanayi girişimleri, Trondheim’in inovasyon ve gelişim şehri olmasını sağlıyor. Yoğun öğrenci nüfusu bu bin yıllık kadim kente apayrı bir hava katıyorlar şüphesiz. Büyük bir metropol olmasa da, Trondheim’in konumu ve sunduğu fırsatlar onu Avrupa’nın belli başlı şehirleri ile eşit konuma getirmeye yetiyor. Zengin bir kültürel yaşamı olan Trondheim’in açık ara en çok ziyaretçi çeken yeri olan Eski Kent’teki tarihi köprüden seyahatinize başlayabilir, Nid Nehri’nin yanındaki parkın içinden güneye giden yolu takip edebilirsiniz. Ardından sağınızda kalacak olan Başpiskopos Sarayı (Norveç’in en iyi müzelerinden birini içeren) ile birlikte tarihi katedrali ziyaret edebilirsiniz. Trondheim’in en eski bölgeleri arasında gösterilen ve Nidelva’nın doğu tarafında yer alan Bakklandet’e Gamle Bybru şehir merkezinden geçerek ulaşmanız mümkün. Geçmişte işçilerin evleri olan eski ahşap binalar şimdi restore edilmiş ve dairelere, mağazalara ve restoranlara dönüştürülmüş durumda.

Dünyanın en kuzeyindeki katedral ve Norwa’nın ulusal tapınağı olan Nidaros Katedrali’nin inşası, 1070 yılında Saint Olav tapınağı üzerinde başlamış. Nidaros, Orta Çağ’da önemli bir Hıristiyan hac yeriydi. Trondheim, Norveç’teki kişi başına en fazla restoran ve kafe barındıran şehir olma gibi ilginç bir özelliğe sahip. Her zevke ve bütçeye hitap eden yeme içme mekanlarının adım başı karşınıza çıkacağı Trondheim’de yerel lezzetleri tatmayı da es geçmeyin.

Resmi para biriminin Norveç Kronu (NOK) ve resmi dilinin de Norveççe olduğu Trondheim’de şehir içi ulaşım ise genellikle otobüsler ile sağlanıyor. Ancak gece seferlerinde otobüslerin 2 katı bilet tarifesi uyguladığını hatırlatalım. Tabii, Trondheim’de birkaç günden fazla kalmayı planlıyorsanız eğer araç kiralamak daha karlı bir alternatif olacaktır.

Türkiye’den direkt uçuşların bulunmadığı Trondheim’e Oslo, Amsterdam veya diğer Avrupa şehirleri üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Norveç’in Trondheim kentine ziyarette bulunmak isteyen bordo pasaport sahibi her Türk vatandaşının Schengen vizesi alması gerekiyor. Bunun yanı sıra siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri herhangi bir vize başvurusunda bulunmadan Trondheim seyahat edebilir.