Tromso

Görkemli bir manzaraya sahip ve kültür ve tarihle dolu olan Tromso’’nun ihtişamı ve canlılığı çoğu zaman pek çok ziyaretçiyi şaşırtıyor. Genellikle kuzeyin Paris’i olarak anılan Tromso, canlı gece hayatı, misafirperver halkı, gurme restoranları ve geniş yelpazedeki alışveriş imkanları ile her binlerce yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor. Cazibe merkezleri ve aktiviteler söz konusu olduğunda, Tromsø kelimenin tam anlamıyla sıra dışı bir imaj çiziyor. Kentin simgesi haline gelmiş ve inşa tarihi 1965 senesine kadar uzanan Kuzey Kutbu Katedrali (Arctic Cathedral) ile Tromso turunuza hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz.

Tromsø bölgesi, buzul çağının sona ermesinden bu yana varlığını sürdürüyor. Şehir sınırlarının hemen dışındaki Tønsvika’da yapılan arkeolojik kazılar, 9-10.000 yıl olduğu tahmin edilen eser ve kalıntıları açıkladı. Bölgenin zengin İskandinav ve Sami mirası tek kelimeyle keşfedilmeye değer. 890’lı yıllarda yaşayan bir İskandinav liderin, bugünkü Tromsø belediyesinin en güneydeki bölgelerinde yaşadığı varsayılmaktadır. 1252 yılında Håkon Håkonsson, o zamanlar dünyanın en kuzeyindeki kilisesini Tromsø’da inşa etti. Kuzey Kutbu’na giden ilk sefer gemisi 1820’de Tromsø’dan ayrıldı ve 1850’de Tromso, Norveç’in önde gelen Arktik şehriydi. Arktik avcılık kasaba için önemli bir endüstri haline geldi ve kutup seferleri artırıldı. Şehir aynı zamanda ‘Kutup Kapısı’ olarak da anılıyordu, kutup seferlerinin çoğunun Tromsø’da başlaması da bu adı almasının başlıca sebebi oldu.

Fløyfjellet Dağı’nın zirvesine teleferikle çıkarak Tromso’nun nefes kesen panoramik manzarasına şahit olabilir, şehir merkezine 5 dakikalık sürüş mesafesindeki Polaria’da farklı deneyimler yaşayabilir ve Arctic Akvaryumu’nı ziyaret edebilirsiniz. Bitkileri ve çiçekleri seviyorsanız, aynı zamanda Tromsø Üniversitesi Müzesi’ni de bünyesinde barındıran, dünyanın en kuzeyindeki botanik bahçesini mutlaka ziyaret etmelisiniz. Yerli Sami kültürü, arkeoloji, dini sanatlar, jeoloji ve kuzey ışıkları hakkında çarpıcı bilgiler öğrenebileceğiniz müzeye en az yarım gününüzü ayırmanızı öneriyoruz. 1830’lardan kalma geleneksel bir iskele evinde, Tromsø’un kutup tarihi hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz Polar Müzesi’ni bulacaksınız. Bunun yanı sıra dünyanın en kuzeyindeki bira fabrikası olma unvanını taşıyan Mack’i ziyaret edebilir ve Ølhallen’de ürettikleri ürünlerin tadına bakabilirsiniz. Kuzey Kutup Dairesi’nin yaklaşık 250 mil kuzeyinde yer alan Tromso’da kış aylarında kayak yapma ve kuzey ışıklarını izleme gibi aktivitelere katılım gösterebilirsiniz. Sıra dışı bir doğa deneyimi için Sommarøy Adası’nı da gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmayın. Bir ren geyiği kızağıyla Sami Lavvo’yu turlamak da Tromso seyahatinize renk katabilir.

Türkiye’den direkt uçuş seferleri olmasa da Oslo ve diğer Avrupa şehirleri üzerinden Tromso’ya hava yoluyla ulaşmanız mümkün. Norveç’in Tromso şehrine ziyarette bulunmak isteyen bordo pasaport sahibi her Türk vatandaşının Schengen vizesi alması gerekiyor. Bunun yanı sıra siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri herhangi bir vize başvurusunda bulunmadan Tromso’ya seyahat edebilir.