Mosjoen

Norveç’in Nordland bölgesinde yer alan Mosjoen, Nordland’in başkenti olan Bodo şehrinden yaklaşık 170 km uzaklıkta bulunuyor. Mosjoen ile Norveç’in başkenti Oslo arasındaki mesafe ise 672 km. Konum olarak Norveç’in tam merkezinde bulunan Mosjoen, yaklaşık 10 bin nüfuslu, mütevazı bir yerleşim yeri. Yıl boyunca düzenlenen pek çok konser ve etkinlik ile şehrin farklı yönlerini de keşfedebilirsiniz.

Mosjøen şehir merkezindeki Sjøgata caddesi etrafındaki bölge, Eski Kent olarak kabul görüyor. Tarihi 19. yüzyıla kadar uzanan mimarilerin adım başı karşınıza çıkacağı Sjøgata’da kelimenin tam anlamıyla zamanda yolculuğa çıkacaksınız. Bu şirin kasabanın canlı şehir hayatına renkli bir fon oluşturan Sjøgata bölgesi, Kulturverkstedet (Kültür Atölyesi) tarafından temsil ediliyor. Sjøgata’da en çok ziyaretçi çeken yerlerden biri olan Jakobsenbrygga Helgeland Müzesi, üç katlı bir bina olmakla birlikte her bir katında farklı temalarda geçici ve kalıcı sergilere ev sahipliği yapıyor. Müze mağazasından el sanatları ürünleri ve kitaplar satın alabilirsiniz. Şehir merkezindeki eski Shell benzin istasyonunu ziyaret edebilir, Galleriet binasındaki Kulturverkstedet’te bir kahve molası verebilir, Vefsn’de yöresel lezzetlerin tadına bakabilir ve Kuzey Norveçli ünlü sanatçıların çalışmalarına bizzat yakından göz atabilirsiniz. Yıl boyunca her cuma, Galleriet’te profesyonel ve amatör yerel müzisyenler tarafından öğle yemeğinde konserler verilir. Kulturverkstedet’in ‘arka bahçesinde’ bulunan antika kitabevini ziyaret etmeyi de es geçmeyin.

Kulturverkstedet’in hemen yanındaki Marit K. Skog Atölyesi’nde resim sanatı ve cam sanatına dair birbirinden ilginç eserler ile karşılaşabilirsiniz. Mosjøen’in merkezindeki güzel şehir parkı, 1900 ile 1905 arasında, o zamanlar sadece birkaç sakininin yaşadığı bir kasaba iken kuruldu. Sjøgata’yı nehrin diğer tarafından görmek istiyorsanız, Øyfjellet dağının eteklerinde uzanan Marsøra’ya yürüyüşle veya bisikletle gitmenizi öneriyoruz. Bu sayede Sjøgata ve Vefsna Nehri’nin inanılmaz güzel manzaralarını da görebilirsiniz. Şehir merkezine kısa bir yürüyüşle Mosjøen’deki tarihi bir vaha olan Folk Müzesi’ne (Dolstad Açık Hava Müzesi) ulaşabilirsiniz. Birkaç binayı ve Vefsn köylerinin 300 yıllık yapı geleneğini ve yaşam koşullarını mükemmel bir şekilde anlatan geniş bir eser koleksiyonuna sahip. Kuzey Norveç’in en eski sekizgen haç biçimli kilisesi olan ve 1735 senesinde inşa edilen Dolstad Kilisesi, eşi benzeri görülmemiş bir iç dekorasyona sahip.

Yılın büyük bir bölümünde soğuk havaların yaşandığı Mosjoen’e yaz aylarında giderseniz, kışa göre biraz daha ılıman bir hava ile karşılaşmanız olası. Norveç’in başkenti Oslo ve diğer turistik şehirlerinden Mosjoen Havalimanı’na vardıktan sonra shuttle servisler ile yaklaşık 10 dakikalık bir yolculuğun ardından şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Resmi para biriminin Norveç Kronunu (NOK) ve resmi dilinin ise Norveççe olduğu Mosjoen, konumu itibariyle Türkiye’den 1 saat geride.

Norveç’in Mosjoen şehrine gitmek isteyen bordo pasaport sahibi her Türk vatandaşının Schengen vizesi alması şart koşuluyor. Ayrıca siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri herhangi bir vize başvurusunda bulunmadan Mosjoen’e seyahat edebilir.