Haugesund

Güneybatı Norveç’in en güzel kasabalarından biri olan Haugesund, esasında bir Kuzey Denizi liman kenti; bir gemi inşa ve onarım merkezi olma özelliğini taşıyor. 1979 senesinde tamamlanmasından sonra İskandinavya’da en büyük olan, 274 metrelik rıhtımı ile ön plana çıkan Haugesund Limanı, Kuzey Denizi’ndeki açık deniz petrol aktiviteleri için de bir üs aynı zamanda. Eskiden büyük bir ringa balığı filosuna ve balık avına ev sahipliği yapan Haugesund’a çok kısa bir mesafede olan Karmøy yakınlarında büyük bir alüminyum işleme tesisi bulunuyor.

Bergen-Stavanger deniz otobüsü feribotu ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz Haugesund’un hemen kuzeyinde Norveç’in ilk kralı olan Harald I Fairhair’in sözde gömüldüğü Harald Hill bulunuyor. Bu bölgenin en dikkat çeken noktası ise Harald’ın Hafrsfjord Muharebesi’ndeki son zaferinin bin yıl kutlamalarına (1872) ithafken yaptırılan  anıt. Geniş bir yerel antika koleksiyonunun olduğu Haugesund Müzesi ise kasabanın geçmişine ışık tutan en önemli yer denebilir. Norveç fiyortlarının Kuzey Denizi’ne döküldüğü yerde harika bir konumda bulunan Haugesund, kuzeyinde Folgefonna buzulu ve güneyinde ise Preikestolen’in dağ oluşumu ile çevrili. Yaklaşık nüfusu 35 bin olan Haugesund, her yıl birkaç festivale ev sahipliği yapan genç ve hareketli bir şehir. Bunlar arasında, İskandinavya’daki en önemli film festivallerinden biri olan ve her sene ağustos ayında düzenlenen Norveç Uluslararası Film Festivali de yer alıyor. Caz severler, Sildajazz Festivali’ne (ağustos) katılarak yerel ve uluslararası sanatçıların performanslarına şahitlik edebilir.

Viking Dönemi bölge için oldukça önemli ve bu anlamda Viking kültürünü deneyimlemek için eşsiz fırsatlar sunan Haugesund sınırları içerisinde yer alan Karmøy Adası’ndaki Avaldsnes’i ziyaret edebilirsiniz. CNN tarafından dünyanın en güzel 10 şelalesinden biri olarak gösterilen Langfoss Şelalesi’ni ziyaret edebilir, Røvær ve Utsira’ya düzenlenen ada turlarına katılarak farklı deneyimlerin kapılarını aralayabilirsiniz. Folgefonna buzuluna bir gezi düzenleyebilir, büyüleyici Skudeneshavn’da bir gün geçirebilir, Haugesund ve Haugalandet’in de dahil olduğu tarih-kültür turlarına katılım gösterebilirsiniz. 3000 yıl boyunca liderler ve krallar Norveç’e adını veren Karmsundet – Nordvegen Boğazı’na hükmetti. Haugesund’un en çok ziyaretçi çeken yerleri arasında gösterilen Nordvegen Tarih Merkezi’nde, Norveç kıyılarını Avaldsnes’den kontrol eden liderler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Büyücüler, kadın savaşçılar ve İskandinav tanrıları ile tanışacağınız Nordvegen Tarih Merkezi’nde yerel edebiyat, büyük ve küçük Viking ürünleri ile hediyelik eşya dükkanlarına da rastlayacaksınız. Eldivenler ve çoraplar gibi yerel olarak üretilen çeşitli ürünleri de satın alabilirsiniz. Snorre mücevherleri de dahil olmak üzere geleneksel Viking takılarından sevdiklerinize hediyelik alabilirsiniz.

Bergen ve Stavanger’in batı kıyısında yer alan Haugesund, birçok nedenden dolayı Norveç maceranız için mükemmel bir başlangıç noktası olacaktır. 612 metre yüksekliğindeki Langefossen de dahil olmak üzere fiyortlar, dağlar, şelaleler ve diğer doğa harikaları ile çevreleneceksiniz. Rekreasyon alanlarına kolayca ulaşılabilir ve günübirlik gezi mesafesindeki Preikestolen ve Trolltunga gibi noktalara da gidebilirsiniz. Norveç’in doğum yeri olarak da bilinen Haugesund, keşfetmek için güçlü bir viking mirasına sahip.

Norveç’in Haugesund kasabasına ziyarette bulunmak isteyen bordo pasaport sahiplerinin Schengen vizesi alma şartı var. Yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri vizesiz bir şekilde Haugesund’a gidebilir.