Malta

Avrupa’nın güney kesiminde yer alan ve toplamda 316 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Malta, esasında beş ayrı takımadadan oluşuyor. Bu takımadalardan en büyüğü ise 237 kilometrekarelik Malta Adası. Ülkenin başkenti olan Valetta’ya da ev sahipliği yapan Malta Adası ve diğer takımadalarda yoğun bir şekilde İngiliz kültürünün hakim olduğunu göreceksiniz. Toplam nüfusun yaklaşık %85’inin şehirlerde yaşadığı Malta’daki Büyük Liman ise dünyanın en derin limanlarından biri olma özelliğini taşıyor. Malta’nın stratejik önemi, Yunanlılar, Kartacalar ve Romalılar gibi işgal eden Fenikeliler tarafından tanındı. 870 ile 1090 arasında, Arap egemenliği altına girdi. Valletta, Malta’nın 1565’teki büyük kuşatmasından sonra St John Şövalyeleri tarafından inşa edilen başkenti. Barok tarz mimarileri ile dikkat çeken bir kültür başkenti olan Valetta ile Malta seyahatinize hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz.

Malta Adaları, Malta, Gozo, Comino ve diğer iki ıssız adadan oluşur. Akdeniz’in ortasında Sicilya’dan 93 km, Kuzey Afrika’dan 290 km uzaklıkta olan Malta’nın güneydoğusundan kuzeybatısına en uzun mesafesi yaklaşık 27 km ve doğu-batı yönünde genişlikte en uzun mesafe 14.5 km. Malta kıyı şeridinin uzunluğu 137 km iken, Gozo’nun ki 43 km. Genelinde Akdeniz ikliminin etkilerinin görüldüğü Malta’da yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçiyor. Yağışlar haziran ve ağustos ayları arasında neredeyse yok denecek kadar az; bu dönemdeki sıcaklıklar ise ortalama 30 santigrat derece. Ortalama günlük sıcaklık, aralık – şubat arası yaklaşık 13 derece iken, haziran – ağustos ayları arasında 26 derece.

Malta genelinde mağazalar genellikle sabah 9 ve akşam 7 arasında açık ve normalde saat 12.30’dan itibaren üç veya dört saatlik bir öğle yemeği molası verilir. azar günleri açık olan St. Julians’taki Baystreet dükkanları dışındaki dükkanlar pazar günleri ve resmi tatillerde genellikle açık değil. Adanın en popüler alışveriş noktaları da başkent Valetta’daki Cumhuriyet Caddesi (Republic Street) ve Sliema.

Resmi para biriminin Euro, resmi dillerinin ise Maltaca ve İngilizce olduğu Malta’da neredeyse herkes iyi derecede İngilizce konuşuyor. 1814’te Malta’yı resmen ele geçiren İngiltere’den sonra 1964 senesinde Commonwealth himayesine girdi. 10 yıl sonra ise bağımsızlığını ilan eden Malta, 1980’lerin ortalarından bu yana finans, ticaret ve turizm merkezi haline geldi. Malta nüfusunun büyük bir çoğunluğu Roma Katolik’i ve bu anlamda irili ufaklı çok sayıda Katolik kilisesi ile karşılaşmanız da olası. Nitekim, Malta ve Gozo’da, çoğu 16. yüzyıla tarihlenen ve tarihi önemi büyük olan 300’den fazla kilise var.

Büyük Avrupa şehirlerinden günlük uçuş bağlantılarının olduğu Malta’ya Londra, Roma ve Frankfurt üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Schengen Bölgesi dahilinde olan Malta’ya seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşların Schengen vizesi alması gerekiyor. Siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri ise herhangi bir vize başvurusunda bulunmadan Malta’ya seyahat edebilir.