Vilnius

Vilnius, hem modern hem de eski, mimari açıdan zengin, tarihi anıtlar, kültür mirası, tematik festivaller ve eğlencelerle dolu, Avrupa’nın merkezinde bulunan Litvanya’nın başkentidir. Litvanya’nın komşu ülkeleri arasında Vilnius, en cazip politik, iş ve kültür merkezi olmayı hedefleyen ve en hızlı büyüyen başkent olma özelliğini taşıyor. Bu amaca ulaşmada büyük adım atmasını sağlayan olay da 2009 senesinde şehrin Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi oldu.

2007 verilerine göre yaklaşık 554.400 nüfusu ile Litvanya’nın en büyük ve en kalabalık şehri olma özelliğine sahip Vilnius’un %57,8’i Litvanyalı, %18,7’si Polonyalı, %14’ü Rus, %4’ü Beyaz Rusya, %0,5’i Yahudi ve %5’i de diğer milletlerden oluşuyor. Yüz ölçümü bakımından Baltık ülkeleri arasında en büyük 2. şehir olma unvanını elinde bulunduran Vilnius’un adı ise Litvanya’dan Beyaz Rusya’ya doğru akan meşhur Vilnia Nehri’nden geliyor. Kuruluş tarihi 14. yüzyıla kadar uzanan bu kadim kentin kurucusu da Litvanya Dükü Gediminas.

Ziyaretçilerine çok sayıda gezilecek yer ve yapılacak aktivite vadeden Vilnius’un tamamını keşfetme gibi bir düşünceniz varsa eğer en az 2-3 günlük bir seyahat planı oluşturmanızı öneriyoruz. Zaten çok büyük bir şehir olmadığı için gezilecek yerlerin çoğu birbirine yakın mesafede yer alıyor. Şehrin kültürel zenginliği ve tarihi geçmişi hakkında bilgi almak için uğramanız gereken ilk yer şüphesiz Litvanya Ulusal Müzesi olacaktır. Litvanya kültür ve gelenekleri ile tarih sahnesinde geçmişten bugüne nasıl bir rol oynadığını bizzat görme fırsatı sunan bu müzeye Vilnius City Card sahipleri ücretsiz giriş yapabilir. Müze gezmeyi seviyorsanız, hiç vakit kaybetmeden yönünüzü Polonyalı edebiyatçı Adam Mickiewicz’e ithafken yaptırılmış olan Mickiewicz Müzesi’ne çevirin. Sıra dışı bir mimari görmek, fotoğraflamak içinse  1620’li yıllarda inşa edildiği düşünülen Tüm Azizler Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Litvanya’nın güneydoğu kesiminde yer alan ve yılın büyük bir kısmını soğuk ve yağışlı geçiren Vilnius’a girmek için en uygun dönem haziran, temmuz ve ağustos ayları. Ama kış aylarında da şehrin bambaşka bir güzelliğe büründüğünün notunu düşmekte yarar var. Kalabalıktan ve turist kafilelerinden uzak bir seyahat gerçekleştirmek içinse tatilinizi eylül ya da ekim ayına denk getirmelisiniz. İstanbul Havalimanı’ndan direkt uçuşların bulunduğu Vilnius’a yaklaşık 2 saat 40 dakikalık bir uçak yolculuğu ile ulaşmanız mümkün. Litvanya’nın en büyük havalimanı olan Vilnius Havalimanı, şehir merkezinden sadece 6,2 km uzaklıkta yer alıyor. Havalimanından Vilnius şehir merkezine ulaşmak için dilerseniz araç kiralama ve transfer hizmetlerinden faydalanın, dilerseniz de toplu taşıma araçlarını kullanın, tercih sizin.

Litvanya’nın başkenti Vilnius şehrini ziyaret etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması şart koşuluyor. Siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri de vizeden muaflar.