Palanga

Batı Litvanya’da; Baltık Denizi kıyısında eşsiz bir konuma sahip olan Palanga şirin, bütçe dostu ve turistik bir sahil kasabası. 18 km uzunluğundaki sahili ile deniz, kum, güneş tatilcilerinin de uğrak noktası haline gelen Palanga, sadece Litvanya’nın diğer şehirlerinden değil, aynı zamanda Avrupa ve dünya ülkelerinden de yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Resmi olarak Palanga bir şehir belediye statüsünde ve Šventoji, Nemirseta, Būtingė ve diğer yerleşim bölgelerini de sınırları içerisinde barındırıyor.

İlk yerleşimin bundan tam 5 bin yıl öncesine kadar uzandığı düşünülen Palanga’da 10 ile 13. yüzyıllar arasında Kuronyalılar yaşıyormuş. O dönemlerde önemli bir ticaret merkezi olmasının başlıca sebebi ise Antik Kehribar yolu üzerinde yer almasıydı. Tertemiz plajları ile öne çıkan Palanga, Litvanya yerlilerinin yaz aylarında en çok ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. Geçmişi 19. yüzyıla uzanan görkemli Tiskeviciai Sarayı’nın içerisine yer alan Kehribar Müzesi’nin gezerek, şehrin kültürel ve tarihi geçmişi hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Avrupa’nın en büyük 3. kehribar parçası unvanına sahip “Güneş Taşı”na ev sahipliği yapan müzede çok daha ilginç eserleri bizzat görme fırsatı bulabilirsiniz. Yaklaşık 100 hektarlık bir alana yayılmış olan Botanik Bahçesi’nde birbirinden ilginç heykel ve anıtların yanı sıra farklı bitki türleri ile de karşılaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra Jonas Basanavicius Caddesi ve hemen başındaki Jurate ir Kastytis Meydanı’na giderek Litvanya’nın sosyal yaşantısı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Mantar, çavdar, patates, süt ve süt ürünlerinin ön plana çıktığı Litvanya mutfağına özgü yerel lezzetleri tadabileceğiniz çok sayıda yeme içme mekanı ile karşılaşacağınızın garantisini veriyoruz. Denize kıyısı olan Palanga’da deniz mahsulleri ve meze kültürü olan restoranlara da denk gelebilirsiniz. Yöresel lezzetler arasında en beğenileni olan Koletai’yi tatmadan şehir turunuzu sonlandırmamalısınız.

Gece hayatının yaz aylarında inanılmaz hareketlendiği Palanga’da J. Basanavicius Caddesi’ne giderseniz, her zevke uygun eğlence anlayışının olduğu mekanlar ile adım başı karşılaşabilirsiniz. Her sene şubat ayında gerçekleşen Gümüş Balığı Festivali, mayıs ayında düzenlenen Gemi Geçişleri ve Yat Yarışı, Benai, Plaukiam i Nida Müzik Festivali, temmuz ayındaki Thomas Mann Festivali ve Nida Caz Festivali’ne gitmeyi düşünebilirsiniz.

Genelinde deniz ikliminin etkilerinin görüldüğü Palanga’da yıllık ortalama sıcaklıklar 20 santigrat derece iken, bu durum ocak ve şubat aylarında -2’ye kadar düşebiliyor. Dolayısıyla denize girmek, güneşlenmek isteyenler muhakkak yaz aylarını tercih etmeli. Oslo, Moskova, Kopenhag ve diğer Avrupa şehirleri üzerinden doğrudan Palanga Havalimanı’na ulaşmanız mümkün. Havalimanından şehir merkezine ulaşımınızda araç kiralama ve transfer hizmetlerinden faydalanabileceğiniz gibi otobüsleri de kullanabilirsiniz. Nitekim yüzölçümü olarak küçük bir yer olan Palanga’da şehir içi ulaşım bisiklet ve taksiler ile sağlanıyor.

Litvanya’nın Palanga şehrini ziyaret etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri de vizeden muaflar.