Balkanlar’ın en güzel ve en turistik ülkelerinden biri olan Kosova’nın başkenti Priştine, 2008 senesinde Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan ettiği günden bu yana her alanda ve sektörde inanılmaz bir gelişme gösterdi. Kosova’nın en kalabalık ve en gelişmiş şehri haline gelen Priştine’nin kardeş şehirleri ise Tiran ve Ankara. Ayrıca en çok ticaret yaptığı ilk iki ülke arasında da Türkiye ve ABD bulunuyor. Beşeri tarihinin ta Milattan Önce 2. yüzyıla kadar uzandığı Priştine tam bir kültürler mozaiği gözler önüne seren bir şehir.
Priştine’nin simgesi haline gelen meşhur Skanderbeg Heykeli, aynı zamanda şehrin en merkezi noktalarından biri olarak görülüyor. Şehrin geçmişine ışık tutan Kosova Ulusal Müzesi, 2014 senesinden beri ziyaretçilerini ağırlıyor. Salı – cumartesi arasında 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Kosova Ulusal Müzesi toplamda 3 katlı ve içerisinde Etnoloji Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Fatih Camii olarak da bilinen Hünkar Camii’nin inşa tarihi 1461 senesine dayanıyor. Şehrin diğer bir simge yapısı olan Saat Kulesi’ni görmek içinse yönünüzü Nazım Gaffuri Caddesi’ne çevirmeniz yeterli olacaktır. 26 metre uzunluğu sahip bu altıgen şeklindeki saati gördükten sonra da Priştine’deki tek Ortodoks kilisesi olma özelliğini taşıyan Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi’ne gidebilirsiniz. Mimarisi ile her göreni kendine hayran bırakan Ulusal Kütüphane ve şehir merkezine yaklaşık 8 km uzaklıktaki Gracanica kasabası ve Gracanica Manastırı’nı da Priştine’de gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmayın.
Balkan ülkeleri arasında turistik ve ekonomik olmasıyla dikkat çeken Kosova’nın başkenti Priştine, ülkenin kuzeydoğu kesiminde yer alıyor. Makedonya, Karadağ, Arnavutluk ve Sırbistan ile sınırlarını paylaşan Priştine’nin tamamını keşfetmek isteyenler en az 3-4 günlük bir seyahat planı yapmalı. Gitmek için en uygun dönemin, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayları olduğu Priştine’de kış mevsiminde (ocak, şubat, mart) sıcaklıklar 3 – 10 santigrat derecede seyrediyor.
Genel hatları ile Sırp mutfağının etkisi altında olan Kosova lezzetlerinde en çok öne çıkanlar, patates salatası, Arnavut böreği (burek), kabak tatlısı, trileçe, sudak balığı, sütlaç, helva, baklava, rasol (Alman suyu) ve tave kosi (yoğurtla servis edilen kuzu yemeği). Kosova gece hayatını deneyimlemek isteyenlerin gidebileceği başlıca mekanlar ise Teresa Caddesi, Pejton (Peyton) Bölgesi, Garibaldi Caddesi, Azize Teresa Caddesi ve Fehmi Agani Caddesi. Her sene mayıs ayında gerçekleşen Priştine Koşu Maratonu, kasım ayında meraklılarını bekleyen Priştine Jazz Festivali ve yaklaşık 1 hafta süren Priştine Uluslararası Film Festivali de Priştine seyahatinizi daha keyifli bir hale getirebilecek etkinliklerin başında geliyor.
İstanbul’dan ortalama 1 saat 40 dakikalık bir uçak yolculuğu ile hiç aktarma yapmadan Kosova’nın başkenti Priştine’ye varmanız mümkün. Türkiye’den 2 saat geride olan, resmi para biriminin Euor ve resmi dilinin de Arnavutça ve Sırpça olduğu Priştine’de her Türk vatandaşı 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizesiz kalabilir. Dolayısıyla vize talep etmeyen diğer Balkan ülkelerini de gezme gibi bir düşünceniz varsa Kosova’yı da planınıza dahil edebilirsiniz.