Kosova

Balkan ülkesi olarak bilinen Kosova, kuzey ve doğuda Sırbistan, güneyde Makedonya, Arnavutluk, batıda ise Karadağ’a komşuluk ediyor.  Başkenti Priştine olan Kosova’nın kendine ait resmi bir dil yok ancak ülkede yoğun olarak Arnavutça, Sırpça, Romanca, Boşnakça, Türkçe ve Goranca konuşulduğu biliniyor. Bağımsızlığını Sırbistan’dan ayrılarak 17 Şubat 2008 yılında ilan eden ülkenin güncel nüfusu 2012 sayımlarına göre 1.836.529 gibi düşük bir veri ortaya çıkarmış olsa da bu oranın yıllar içerisinde arttığı da yadsınamaz bir gerçek. Sırbistan, günümüzde hâlâ Kosova’yı bağımsız bir ülke olarak tanımıyor.

Kosova’nın başkenti Priştine’nin meydanında yer alan Skanderberg Heykeli bölgenin en merkezi noktalarından biri haline gelmiş durumda. Skanderberg isimli kişi Osmanlı döneminde yaşamış bir asilzade olarak biliniyor. Böylece heykel, zaman içerisinde ülkedeki anlam ve önemine uygun şekilde meydana dikilmiş olup yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekmeyi başarıyor. Kosova Savaşı ile birlikte ülkenin küllerinden doğuşunu anlatan çok sayıda esere ev sahipliği yapan Kosova Ulusal Müzesi zaman içinde sürekli olarak açılıp kapanıyor.

Şu an hâlâ kapalı durumda olan ulusal müze, restorasyon çalışmasını bitirip ziyaretçilerini ağırlamak için sabırsızlanıyor demek yanlış olmaz. Özellikle İslam âlemi için büyük anlam ifade eden Fatih Camii, tarihindeki manevi önemiyle de dikkat çekiyor.  1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından bizzat emir verilerek inşa edilen bu tarihi mabet her dönem birçok turiste kapılarını açıyor. Prizren’de bulunan Taş Köprü de yine yapım aşamasına 15. yüzyıl gibi çok eski dönemlerde başlanan ve buram buram tarih kokan değerli bir yapı…

Gerek ülke halkı gerek yabancıların oldukça ilgi gösterdiği bu köprünün uzunluğu tamı tamına 28.50, genişliği ise 10 metre olarak kayıtlara geçmiş durumda.  Prizren Kalesi şehrin konumu gereği tepede yer alıyor ve tüm Prizren’i kuş bakışı görmenizi sağlıyor. Ülkedeki diğer gezi bölgelerini şöyle sıralamak mümkün; Prizren Kalealtı, Cuma Camii, Maraş, Namazgâh Prizren Saat Kulesi, Gazi Mehmet Paşa Hamamı, Aziz Spas Kilisesi, Şemseddin Ahmet Bey Hamamı ve Aziz Arhancel Manastırı… Kosova gezinizi planlayabileceğiniz en ideal zaman dilimi bahar ve yaz dönemini kapsayan mayıs-eylül ayları denebilir.

Kosova’da şehir içi ulaşım küçük bölgeleri olmasının yanı sıra yoğun hatlı otobüsler ile sağlanıyor. Taksi ile de dilediğiniz yere makul ücretlerle gidebilmeniz mümkün. İstanbul üzerinden başkent Priştine’ye uçakla 1 saat 40 dakika gibi kısa bir sürede gidebiliyorsunuz. Ancak kara yolu ile giriş düşünüyorsanız şu hususa dikkat etmelisiniz; Sırbistan üzerinden Kosova’ya girişler diplomatik ilişkiler nedeniyle kapalı. Bu sebepten ötürü özel araç yahut otobüs ile ülkeye giriş yapmak isteyenlerin Makedonya güzergâhını tercih etmeleri öneriliyor.

Bordo pasaport sahipleri için vize şartı aranırken, diplomatik, gri ve yeşil pasaport sahiplerinden 180 gün içerisinde 90 günü aşmadığınız müddetçe vize istenmiyor.