Tivat

İtalyancadaki adı “Teodo” olan Tivat, esasında Yunancadaki “Theiodhos” (Tanrıların Yolu” kelimesinden geliyor. Karadağ’ın en genç ve en önemli turistik şehirlerinden biri olan Tivat’ın orta kesimindeki Rönesans döneminden kalma Buca adında bir yazlık ev, kentin simgesi haline gelmiş durumda. UNESCO’ya da adını yazdırmış olan Boka Koyu boyunca karşınıza çıkacak olan tertemiz plajlar, Karadağ’a deniz, kum, güneş tatili için gelenlerin ilk durağı oluyor. Güneybatı Karadağ’da yer alan, Kotor Körfezi’ne de kıyısı olan harika bir sahil kenti.

Akdeniz ve Boka mutfağının damaklara şenlik havası yaşatacak lezzetlerini adım başı tatma imkanı sunan Tivat yeme içme mekanları, aynı zamanda bütçe dostu olmasıyla da öne çıkıyor. Çeşit çeşit likörler, ilginç lezzetteki zeytinyağlılar, Karadağ üzümlerinden yapılmış Cabernet, Merlot, Vranac, Cherdonay, Krstac vb. marka kırmızı ve beyaz şaraplar, Frustula adındaki pasta ve dahası sizleri bekliyor. Tivat’a gidince kesin kez uğramanız gereken yeme içme mekanlarının başında ise Porto Montenegro’daki One (İtalyan mutfağı ve deniz mahsulleri), hem Hırvat hem de Karadağ mutfağına özgü lezzetler sunan Konoba Mala Barka (ızgara ahtapot ve yerli beyaz şaraplarının tadına mutlaka bakın), Lübnan mutfağının en seçkin lezzetlerini sunan Byblos, Big Ben, Al Posto Giusto, Ponta Veranda ve The Black Sheep.

Karadağ gece hayatının en hareketli bölgelerinden biri haline gelen Tivat’ta sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenmek isteyenler, ilk fırsatta yönünü yat limanı Porto Montenegro’ya çevirmeli. Leziz kokteyller, ilginç müzik tarzları, atıştırmalıklar ve harika ambiyansa sahip mekanlar Porto Montenegro civarında karşınıza çıkacak. Her sene şubat ayında gerçekleşen Mimoza Festivali, mayıs ayındaki Gençlik Günü, temmuz ayında düzenlenen Bowling Olimpiyatları, ağustos ayındaki Tivat Kültürel Yaz Festivali ve Modus Moda Festivali’ne katılarak seyahatinizi daha eğlenceli ve keyifli bir hale getirebilirsiniz.

Resmi dilin Karadağca olarak belirlendiği Tivat’ta yoğun olarak Hırvatça, Sırpça ve Arnavutça da konuşuluyor. Türkiye ile arasında sadece 2 saat farkın olduğu Tivat’ın resmi para birimi ise Euro. Balkanlar’ın alışveriş konusunda en gelişmiş şehirlerinden biri olan Tivat’da çok ilgin hediyelikler bulmanız yüksek ihtimal. Çok uygun fiyatlara hediyeliklerin olduğu çarşı pazarlardan lüks alışveriş merkezlerine kadar geniş bir yelpazede alışveriş imkanı sunan Tivat’ta gıda olarak da sebze, meyve, Akdeniz balıkları ve et ürünlerinin en tazesini bulacağınıza emin olabilirsiniz.

Genelinde Akdeniz ikliminin etkilerinin görüldüğü Tivat, yılın dört mevsimi ziyaret edilebilecek bir kent. Kışın ortalama sıcaklıkların 8-12 santigrat derecede seyrettiği Tivat’ta yaz ayları sıcaklıklar ortalama 28-32 derece oluyor. Nisan ile eylül ayı arasındaki dönemde rahatlıkla denize girilebilen Tivat’taki havalimanına Türkiye’den direkt uçuş olmasa da Budva veya Podgorica gibi şehirlerden aktarmalı olarak Tivat Havalimanı’na varmanız mümkün. Ayrıca pasaport türü fark etmeksizin, tüm Türk vatandaşları seyahatleri 90 günü aşmamak şartı ile Tivat ve Karadağ’ın diğer şehirlerinde vizesiz kalma hakkına sahip.