Podgorica

Karadağ’ın başkenti ve ülkenin idari ve kültürel merkezi olan Podgorica, turizm endüstrisinin gelişiminde de büyük rol oynamış bir yer. Yıllar önce, kentin yerinde küçük bir Roma yerleşimi vardı. II. Dünya Savaşı sırasında çok fazla hasar görmemiş olsaydı, Podgorica, bugün tarihi mirasıyla gurur duyuyor olabilirdi. Savaş yıllarında şehir kelimenin tam anlamıyla yeryüzünden silindi, bu yüzden bugün görülebilen binalar 20. yüzyılın ikinci yarısında inşa edildi. Yerliler ellerinden gelenin en iyisini yaptılar, bu yüzden bugünlerde Podgorica, ziyaretçileri sadece güzel binaları çevreleyen parkların ve meydanların ihtişamıyla bile şaşırtıyor.

21. yüzyılın en iddialı mimari projelerinden biri olan Millennium Köprüsü ve merkezin yakınındaki Mesih’in Diriliş Katedrali kesinlikle görülmeye değer yapılar. Özellikle Rusya’dan gelen gezginler için ilginç olacak başka bir anıt var, o da 2004 yılında meydanlardan birine inşa edilen Vladimir Vysotsky’nin görkemli heykeli.

Podgornica’da günümüze kalan tek eski yapılar, 15. yüzyılda inşa edilen Türk kaleleri ve yapıları ile inşa tarihi 19. yüzyıla uzanan Kral Nicholas Negush Kalesi. Bu kompleks, sanat galerisi sergisine ev sahipliği yapmakla birlikte zengin dekore edilmiş salonları ile de adeta göz dolduruyor. Ziyaretiniz sırasında ünlü heykeltıraşların ve ressamların eserlerini görme fırsatı bulabilirsiniz. 12. yüzyılda inşa edilen Aziz George Kilisesi, en eski dini yapılar arasında gösteriliyor. Ayrıca Doklea adında bir antik kent, namı değer eski bir Roma yerleşiminde antik tapınaklar, forumların kalıntıları ve dahasını görebilirsiniz.

Şehrin en güzel mimari eserlerinden biri olan ve inanılmaz güzellikte bir parkta bulunan Winter Royal Palace, Kral Nikola I Mirkov Petrović-Njegoš, eşi için bu görkemli sarayı 19. yüzyılın sonlarında inşa ettirmiş. 100 yıldan daha eskilere dayanan birçok heykel ve dekorasyon ürünü de mutlaka görmelisiniz. Podgorica’nın en çok ziyaret edilen kültürel merkezleri arasında bulunan ve 1950 yılında açılan Şehir Müzesi, dört farklı tematik bölgeden oluşuyor. Benzersiz tarihi, kültürel, arkeolojik ve etnografik sergileri, Milattan Önce 3. yüzyıla tarihlenen geniş bir seramik koleksiyonu, zemin kattaki geçici sergilere ayrılmış özel donanımlı bir oda ve ilginç eserler için yönünüzü Şehir Müzesi’ne çevirebilirsiniz.

Karadağ’ın Cumhuriyet Meydanı olarak adlandırılan en büyük meydanında yürümek için en doğru adrestesiniz! Ülkenin en büyük meydanı unvanlı bu yer 15.000 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Meydanın tam ortasında aydınlatmalar ile süslenmiş güzel bir çeşmeyi göreceksiniz. Meydanın çevresinde pek çok güzel yapı ile karşılaşacaksınız: 1930’da inşa edilen Belediye Binası ve Karadağ Ulusal Kütüphanesi bunlardan sadece birkaçı. Podgorica’nın tarihi bölgesinin kalbinde, geçmişten ilginç bir simge olan Saat Kulesi’ni görebilirsiniz. Kulenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Bazı tarihsel verilere göre, 15-16 yüzyılların başında yapılmış.

Direkt veya aktarmalı uçuşlar ile kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz Karadağ’ın başkenti Podgorica’da 90 günü aşmamak şartı ile vizesiz kalabilirsiniz. Schengen vizesi istemeyen Karadağ’dan diğer vize istemeyen Balkan ülkelerine de geçiş yapma şansınız var.