Trieste

İtalya’nın kuzeydoğusunda bulunan Friuli Venezia Giulia bölgesinde konumlanan Trieste şehri, Slovenya sınırında yer alıyor. Adriyatik Denizi’ndeki körfezin başında bulunmasıyla birlikte geçmişten günümüze kadar liman kenti olma özelliğini koruyor. Şehir, eski dönemlerde müzik, sanat ve edebiyat alanında sıkça adından söz ettirmiş ve dünyaca örnek olarak gösterilen bir bölge halini almış. Trieste’nin coğrafik konumundan dolayı sınır kenti olmasının yanı sıra komşu ülkelerden gelen halkla birlikte etnik bir nüfus oluşumuna da sahip olduğu söylenebilir.

M.Ö 177 yılına kadar Romalıların hâkimiyeti altında olan kent, o dönemde koloni statüsüne getirilmiş ve Roma İmparatorluğu yıkıldıktan sonra da bu unvanını koruyarak önemli bir askeri üs olmaya devam etmiş. Kritik bir liman bölgesi olmasının avantajlarını kullanan şehir, özellikle Avusturya ile ticari ilişkilerini güçlendirerek vazgeçilmez bir merkez konumuna gelmiş. İkinci Dünya Savaşı’nda aktif olarak rol alan Trieste, karşıt güçler tarafından bombardımana tutularak yerle bir olmuş ancak hızlıca yaralarını sarıp, günümüzdeki halini almayı başarmış.

Sıcak ve ılıman bir iklimin görüldüğü şehirde yıllık ortalama sıcaklık değeri 14,3 derece civarında seyrediyor. En fazla yağışa kasımda şahit olunan bölgede, ocak ayı yaklaşık 5,6 derece ile en soğuk geçen dönem olarak biliniyor. Temmuz, ortalama 23-24 derece ile yılın en sıcak geçen ayı iken bölgeye gezi düzenlemek isteyenler için oldukça ideal bir dönem olduğu da söylenebilir. Şehri kış aylarında ziyaret etmek isteyenlerin, olası bir yağış durumuna karşı tedarikli gitmelerinde fayda var. 2017 yılında yapılan araştırmalara göre, Trieste’nin nüfusu ortalama 204 bin civarında seyrediyor.

Şehir, mimari yapıları, muhteşem doğası ve kültürel etkinlikleri ile bir tatilden beklenen her detayı karşılıyor. Kentin simgesi olarak bilinen ve Avrupa üzerinde deniz kıyısında konumlanmış en büyük meydana sahip olan Piazza Unita, ihtişamlı yapısı ile büyüleyici bir manzara eşliğinde ziyaretçilerine keyifli zaman geçirmelerini vadediyor. Turistlerin ilgisini çeken bir diğer yapı yapı olan San Guisto Bazilikası, kentin tepesine kurulmuş olup tüm şehri ayaklarınızın altında hissetmenizi sağlıyor. Tam ortasında bir kanal barındıran Borgo Teresiano Mahallesi, ziyaretçilerin çoğunlukla fotoğraf çekmek için uğradığı bir destinasyon olarak biliniyor.

Türkiye üzerinden Trieste şehrine direkt uçuş seçeneği bulunmadığı için aktarmalı yolculuk yapılması gerekiyor. Şehre en yakın aktarma noktalarının Slovenya’daki Ljubljana ve 200 kilometre uzaklıktaki Venedik olduğu söylenebilir. Şehir içinde en yaygın ulaşım ağına sahip olan toplu taşıma aracı otobüs olarak biliniyor ve bölgenin her bir noktasına otobüs ile gitmek mümkün.

Schengen ülkeleri listesinde bulunan İtalya’ya gidecek olan Türkiye vatandaşlarından bordo pasaport sahiplerinin Schengen vizesi alması gerekiyor. Siyah, yeşil veya gri pasaport sahipleri ise 180 gün içinde 90 günü geçmemek şartı ile vize almalarına gerek olmaksızın ülkeye gidip kalabilirler.