Katanya

İtalya’ya bağlı Sicilya Özerk Bölgesi’nde bulunan Katanya, Sicilya’nın ikinci ve İtalya’nın onuncu büyük şehri olarak biliniyor. Akdeniz’e kıyısı olan bölge, ülkenin ada kentleri arasında adından söz ettiriyor. İtalya’nın metropoliten olmasının yanı sıra idari merkezi bulunmayan tek kalabalık şehri olarak da anılıyor. Etna Yanardağı’nın eteklerinde konumlanan Katanya, hem liman kenti olması hem de sahil bölgelerinde bulunan körfezleri sayesinde turizm açısından oldukça gelişmiş durumda. Şehir, bünyesinde ortaçağ döneminden esintileri de barındırmasıyla birlikte dünyanın dört bir yanından ziyarete gelen turistlere ev sahipliği yapıyor.

Tarihinin M.Ö 6. yüzyıla kadar uzandığı Katanya, Yunan bir kolonici tarafından kurulmuş. M.Ö 403 yılında Siraküzalılar, Katanya’ya karşı verdikleri savaşta galip gelmeleri sonucu, bölgeyi tamamen ele geçirmiş ve yerel halkı askerlere teslim etmiş. 396 yılında ise kente gelen Kartaca filosu, Siraküzalıları yenerek Katanya’nın bağımsızlığını tekrar halka vermiş. Roma ile Kartaca arasında olan Birinci Pön Savaşı vesilesi ile Katanya, Roma Cumhuriyeti’nin idaresini benimsemiş ve yaşam düzeyi olarak hızlı bir ivmeyle yükselmeye başlamış.

Ilıman bir iklimin hâkimiyet sürdüğü Katanya’da yıllık ortalama sıcaklık değeri 17,8 derece civarında seyrediyor. Temmuz yılın en kurak geçen ayı iken ekim, yılın en fazla yağış alan dönemi olarak biliniyor. Şehre dönemsel olarak Afrika üzerinden sıcak hava dalgaları uğradığı için kentin çoğunlukla güneşli bir havaya sahip olduğu söylenebilir. Ağustos yaklaşık 27 derece ile en sıcak, ocak ise ortalama 10,7 derece ile en soğuk geçen dönem olarak görülüyor. Gezi rotanızda Katanya şehrine de yer verecekseniz; planınızı nisan – ekim ayları arasında yapmanız gayet uygun olacaktır. 2017 yılında gerçekleştirilen araştırmalar, bölge nüfusunun ortalama 313 bin civarında olduğunu gösteriyor.

Katanya, Etna Yanardağı’nın eteklerindeki konumu ve ünlü plajları ile her sene binlerce turiste kapılarını ardına kadar açıyor. Sant’Agata Katedrali, 1736 yılında inşa edilmiş ve ihtişamlı görüntüsüyle buram buram tarih kokuyor. Bu yapıyı ziyaret ederek bolca hatıra fotoğrafı çekebilirsiniz. Kentin en hareketli yerlerinden biri olan Bellini Meydanı, hem eğlence hayatını hem de restoran ve kafeleri bünyesinde barındıran bir destinasyon. Aynı zamanda sevdikleriniz için hediyelik eşya satın alabileceğiniz küçük dükkânlar da bulunuyor. Turistlerin ziyaret ettiği yerlerin ilk sırasında yer alan ve şehrin simgesi olarak bilinen Doumo Meydanı’ndaki fil heykelini de mutlaka görmelisiniz.

Türkiye üzerinden Katanya’ya direkt uçuş seçenekleri bulunduğu gibi Amsterdam üzerinden aktarma yaparak da bölgeye ulaşılabiliyor. Şehir içinde en yaygın ulaşım aracı otobüs olarak biliniyor ancak bisikletle de tüm sokaklarını gezmenin mümkün olduğu söylenebilir.

İtalya’ya seyahat edecek olan vatandaşlardan bordo pasaport sahiplerinin Schengen vizesi alması gerekiyor. Gri, siyah veya yeşil pasaport sahipleri ise vize almadan 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartı ile ülkede bulunabilir.