Bari

İtalya’nın Puglia bölgesinde bulunan Bari şehri, ülkenin güneydoğusunda ve Adriyatik Denizi’nin kıyısında konumlanıyor. Yarımada kentleri arasında Napoli’den sonra ikinci büyük şehir olan Bari, coğrafik konumu sayesinde büyük bir liman kenti olarak da biliniyor. Özellikle Doğu Akdeniz bölgesinde bulunan diğer ülkelerle arasında yoğun bir ticaret söz konusu olduğu söylenebilir. Sanayi, dokuma ve kimya alanında oldukça gelişmiş olan şehir, aynı zamanda bir fuar kenti olma özelliğine de sahip. Bari, genç nüfusunun fazla olmasıyla birlikte turizm açısından da her sene binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

Tarihinin Romalılar dönemine kadar uzandığı şehir, eski zamanlarda sadece karayolu kavşağı olarak biliniyor. Önce Lombard sonra da Bizanslıların egemenliği altına giren kent, 841 yılında Arapların hâkimiyetine geçmiş ve 871 yılına kadar bu şekilde kalmış. Bari, 11. yüzyılda özgürlüğünü ilan ederek hızlı bir ivme ile gelişmeye başlamış ve nüfusunun da artışıyla birlikte zengin bir bölge konumuna gelmiş. Şehrin bugünkü halini almasındaki ilk adımlar 1813’te Napolyon generali Murat tarafından atılmış ve Bari modern kent statüsüne erişmeyi başarmış.

Sıcak ve ılıman bir iklimin görüldüğü şehirde yıllık ortalama sıcaklık değeri 16,1 derece civarında seyrediyor. Temmuz, yılın en kurak ve sıcak geçen ayı iken yaklaşık 24,1 derecelik bir sıcaklık yaşanıyor. En fazla yağış kasım ayında görülüyor ve ocak, ortalama 8,8 derece ile yılın en soğuk geçen dönemi olarak biliniyor. Eğer bölgeyi kış aylarında ziyaret edecekseniz, olası bir yağış durumuna karşı tedarikli olmanızda var. Kentteki festival ve fuarları ziyaret etmek için bölgeye yaz veya bahar aylarında gezi düzenlemeniz gayet uygun olacaktır. 2017 yılında yapılan araştırmalar, şehir nüfusunun ortalama 324 bin civarında olduğunu gösteriyor.

Bari; etkileyici tarihi, ortaçağdan kalma ihtişamlı mimarileri, müzeleri ve kiliseleri ile zengin çeşitliliğe sahip turistik bir şehir olarak biliniyor. Kentin en hareketli ve canlı bölgesi olan Mercantile Meydanı, eski zamanlardan bu yana ticaretin yapıldığı destinasyon olarak varlığını koruyor. Kafe ve hediyelik eşya dükkânlarının bulunduğu bu alanda dinlenmek için kısa bir mola verebilir ve doyasıya fotoğraf çekebilirsiniz. Succorpo Della Arkeoloji Müzesi, Bari’nin en önemli ibadethanesi olan Aziz Sabino Katedrali’nin bodrum katında Romalılar döneminden kalan kalıntıların sergilendiği tarihi öneme sahip bir müze olarak biliniyor ve bölgedeki keşfedilecek yerler arasında bulunuyor.

Türkiye üzerinden Bari’ye direkt uçuş seçeneği bulunuyor olup yolculuk ortalama 2 saatlik bir zaman dilimini kapsıyor. Şehir içinde metro, tren veya otobüs ile yolculuk yapılırken raylı sistemin oldukça gelişmiş olduğunu belirtmekte fayda var.

Schengen ülkeleri listesinde yer alan İtalya’ya yolculuk yapmak isteyen bordo pasaport sahiplerinin vize alması mecburidir. Gri, yeşil veya siyah pasaport sahiplerinin ise 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde ülkeye vize almadan gitmeleri mümkün.