Alghero

İtalya’da Sardinya Özerk Bölgesi’nin kuzey kesiminde yer alan Alghero şehri, tarihi yapıları, müzeleri ve ünlü plajları ile adından söz ettiriyor. Muhteşem deniz manzaralarına şahit olunabilen kent, her yıl dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri ile ülkenin en önemli turizm bölgelerinden biri olarak biliniyor. Meşhur plajları sayesinde özellikle yaz aylarında nüfusunu neredeyse dörde katlayan Alghero, su sporları ve doğa aktiviteleri açısından oldukça zengin bir çeşitlilik sunuyor. İtalya’nın yıl içinde en çok turist çeken 10. şehri olduğu tespit edilmiş olan bu bölgede yerel halk Katalanca dilini kullanıyor.

Tarihi M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanan Alghero’da ilk yerleşim izlerinin Fenikeliler tarafından yapıldığı belirlenmiş. Akdeniz’deki coğrafik konumu sebebiyle önemli bir liman kenti olan Alghero, komşu ülkeleri ile geçmişten günümüze kadar ticaret yapmış. Şehir nüfusu, Katalanların bölgeye gelmesiyle birlikte hızla artmaya başlamış. 16. yüzyılın başlarında “Kral Şehri” unvanını alan kent, ekonomik anlamda büyük bir yükseliş göstermiş. İkinci Dünya Savaşı sırasında ağır darbeler alan Alghero, savaş bittikten sonra yerel halkın da desteğiyle yaralarını hızlıca sararak günümüze kadar gelmeyi başarmış.

Sıcak ve ılıman bir iklimin gözlemlendiği şehirde, yıllık ortalama sıcaklık değeri 16,3 derece civarında seyrediyor. Kış mevsimini az yağışlı ve ılık geçiren bölgede, ocak ayı ortalama 9,9 derece ile en soğuk, temmuz ayı ise yaklaşık 23,5 derece ile yılın en sıcak geçen dönemi olarak biliniyor. En fazla yağış kasım ayında görülürken temmuzun en kurak geçen dönem olduğu söylenebilir. Eğer gezi rotanızda Alghero şehrine yer verecekseniz, mayıs ile ekim ayları arasında gitmeniz gayet uygun olacaktır.2017 yılında yapılan araştırmalar, bölge nüfusunun yaklaşık 44 bin civarında olduğunu gösteriyor.

Şehir, köklü tarihi, Orta Çağ esintilerini hissedebileceğiniz arnavut kaldırımlı sokakları, dilediğiniz su sporunu yapabileceğiniz plajları ile her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Gotik mimari tarzından esinlenerek inşa edilmiş olan Alghero Katedrali ve Torre del Portal Kulesi ilk ziyaret edilecek destinasyonlar olarak listenizde yerini alabilir. Archeologico della Città di Alghero, kent tarihinde yapılmış olan arkeolojik kazı çalışmalarından elde edilmiş tüm tarihi eserlerin ve kalıntıların sergilendiği bir müze olarak hizmet veriyor. Büyüleyici denizi ve bembeyaz kumlarıyla Spiaggia di Maria Pia ve Bombarde Beach gibi plajlar, her yaz döneminde adeta turistlerin akınına uğruyor.

Alghero şehrine Türkiye üzerinden direkt uçuş seneği bulunmadığı için bölgeye Milan veya Roma üzerinden aktarma yapılarak ulaşılabilir. Şehir içinde bisikletle gezmenin keyfine varabileceğiniz gibi otobüs seferleri ile de istediğiniz noktaya yolculuk yapabilirsiniz.

Schengen ülkeleri listesinde yer alan İtalya’ya gitmek isteyen bordo pasaport sahiplerinin vize alması gerekiyor. Gri, yeşil veya siyah pasaporta sahip olanlar ise 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde ülkeye vize almadan gidebilirler.