Altenrhein

İsviçre’nin St. Gallen kantonuna bağlı Thal köyünün bir parçası olan Altenrhein, Constance Gölü’nün kıyısında konumlanıyor. Bölge, ülkenin kuzeydoğu kesiminde yer almasıyla birlikte Buriet, Staat ve Buechen beldeleri ile Thal Belediyesi’ni oluşturuyor. İsviçre’nin büyük önem taşıyan vagon fabrikasına ev sahipliği yapıyor olması ile bilinen bu yerleşim yeri, havacılık alanında dünya çapında oldukça iddialı bir konumda yer alıyor. Avrupa’da, ziyaretçilerine uçuş deneyimini yaşatan tek müze olma özelliği ile Havacılık Müzesi dünyanın dört bir yanından gelen turiste kapılarını açıyor.

Yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonrasında bölgenin kuruluş yılı ile ilgili net bir bilgiye erişilememiş olsa da Thal beldesinin Romalılar tarafından kurulduğu iddia ediliyor. Bünyesinde hala Roma Katoliklerinin yaşadığı kent, 1983 yılında UCI Yol Dünya Bisiklet Şampiyonası’na ev sahipliği yapmış. Doğasının bu gibi spor aktivitelerine uygun olmasıyla birlikte dünyaya adını duyurmayı başaran Altenrhein’de yaşayan yerel halkın çoğunluğu Almanca konuşuyor.

Sıcak ve ılıman bir iklimin hâkimiyet sürdüğü bölgede yıllık ortalama sıcaklık değeri 8 derece civarında seyrediyor. Yılın hemen hemen her döneminde yağış görülen kentte, ocak ayı yaklaşık 0 derece ile en soğuk geçen dönem olarak biliniyor. Temmuz ortalama 17 – 18 derece ile en sıcak geçen ay iken bölgeye gezi düzenleyecek olanların yaz aylarında planlama yapmaları gayet uygun olacaktır. Kış aylarında gidecek olanların ise yağışa ve soğuğa karşı tedarikli olmalarında fayda var. 2008 yılında yapılan araştırmalar, bölge nüfusunun ortalama 6 bin civarında olduğunu gösteriyor.

Altenrhein yüzölçümü bakımından oldukça küçük olmasının yanı sıra sakinliği ve doğal güzellikleri açısından huzurlu bir tatil imkânı sunuyor. Havacılık Müzesi’ne giderek sergilenen tarihi uçakları inceleyebilir ve kokpitte oturma deneyimini yaşayabilirsiniz. Altenrhein Nature Reserve bahçelerine giderek büyüleyici gün batımını izleyebilir, üzüm bağlarında üretilen şarapların tadına bakabilirsiniz. Ren Nehri’nin eski nehir yatağı olan Vorarlberg, gezinize kısa bir dinlenme molası verebileceğiniz ve yemyeşil bahçelerin içinde dinlenebileceğiniz destinasyonların başında geliyor. Ayrıca sanatseverlerin gezmekten büyük keyif alacağı Markthalle Altenrhein Hundertwasser Architektur, mimari ve sanatsal çalışmaların sergilendiği bir müze olarak hizmet veriyor.

Türkiye üzerinden Altenrhein bölgesine direkt uçuş seçeneği bulunmuyor. Kente en yakın olan Thal kasabasındaki Saint Gallen Altenrhein Havalimanı’na ulaşım sağlanabilir ve oradan tren ya da taksi ile merkeze yolculuk yapılabilir. Şehir içinde çoğunlukla taksi ve tren kullanılırken başka toplu taşıma aracı bulunmadığını da belirtmekte fayda var. Bölgenin küçük olmasından dolayı 1-2 gün içerisinde bisikletle tüm kenti gezmek de mümkün.

İsviçre’ye gidecek olan Türkiye vatandaşlarından bordo pasaport sahibi olanların vize alması gerekiyor. Siyah, yeşil ve gri pasaport sahipleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde vize almadan ülkeye seyahat edebilirler.