Göteborg

İsveç’in Stockholm’den sonraki ikinci büyük şehri olan Göteborg, ülkenin ikinci, İskandinavya’nın ise dördüncü büyük şehri olarak biliniyor. Kuzey Denizi’nin batı kıyısındaki Kattegat Körfezi’nde yer alan bölge, Göta Alv Nehri ile Göta Kanalı’nın denizle kesiştiği noktada konumlanıyor. İskandinavya’nın en büyük limanına sahip olması sayesinde İsveç ekonomisinde büyük bir öneme sahip olup, geçim kaynağının çoğu bu liman ticaretinden geliyor. Göteborg, bünyesinde barındırdığı 60 bin üniversite öğrencisi ile İskandinavya’nın en çok öğrenci sayısına sahip olmasıyla da biliniyor.

Orta Çağ’da 17. yüzyılda dönemin kralı olan IX Charles tarafından temelleri atılan şehir, Göta Nehri üzerine kurulmuş. Uzun süre boyunca Hollandalı tüccar ve göçmenlerin barındığı bölgede, onların yetenek ve ticari bağlantılarından faydalanılmış. 1621 yılında Kral Charles’ın oğlu tahtın başına geçerek, Göteborg’un dünya haritası üzerindeki konumunu belirlemiş ve bu küçük yerleşim yerinin büyük bir şehir olma yolunda ilk adımı atmasını sağlamış. 19. ve 20. yüzyıllarda ise tam anlamıyla modern bir sanayi bölgesine dönüşen Göteborg; ticaret, turizm ve eğitim gibi alanlarda dünyaya adını duyurmayı başarmış.

2016 yılında yapılan araştırmalar sonucuna göre; şehrin nüfusu yaklaşık 572 bin civarında seyrediyor. Sıcak ve ılıman bir iklime sahip olan bölgede yıllık ortalama sıcaklık 7,6 derece iken yılın hemen hemen her döneminde sıkça yağış görülüyor. En fazla yağışa ekim ayında şahit olunurken, en soğuk geçen dönem -1, -2 derece ile ocak ayı olarak biliniyor. Temmuz ve ağustos ayları ortalama 16-20 derece arasında oldukça sıcak geçiyor. Eğer gezi rotanızda Göteborg’a da yer vermek istiyorsanız, bölgeyi yaz aylarında ziyaret etmeniz gayet uygun olacaktır.

Şehir; eğlence parkları, dikkat çekici mimari yapıları ve müzeleri ile her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Turistlerin ilk uğrak noktası olan ve sanatseverlerin mutlaka görmek isteyecekleri Göteborg Sanat Müzesi’nde Picasso, Rembrandt, Monet ve Rubens gibi dünyaca ünlü ressamların eserleri sergileniyor. 12 bin çeşit bitkinin yaşadığı ve bol oksijenin barındığı Göteborg Botanik Bahçesi’ne de mutlaka uğramalısınız. Envai çeşit ağaç ve çiçek türlerini görebileceğiniz bu yemyeşil bahçede tüm yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Ailesiyle keyifli ve eğlenceli bir zaman dilimi geçirmek isteyenler için ise İskandinavya’nın en büyük lunaparkı olan Liseberg Eğlence Parkı’nın oldukça ideal bir destinasyon olduğu söylenebilir.

Türkiye üzerinden direkt uçuş seçeneği bulunan Lansvetter Havalimanı, kent merkezine 20 kilometrelik bir mesafede bulunuyor. Şehir içinde çoğunlukla bisiklet kullanıldığı için hemen hemen her caddede bisiklet yoluna rastlamak mümkün. Feribot, otobüs ve tramvay ise sıkça tercih edilen toplu taşıma araçları arasında yer alıyor.

Bordo pasaportu olan Türk vatandaşlarının İsveç vizesi alması gerekirken, yeşil, gri ve siyah pasaportu olanlar ise vize almadan 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde seyahat edebilirler.