Zaragoza

Zaragoza, İspanya’nın Aragon Özerk Bölgesi’nde bulunuyor. Bölgenin başkenti olan şehir aynı zamanda Zaragoza ilinin de merkezi. Şehir, Ebro Nehri ve Hueva ve Gallego çaylarının ortasındaki bir vadide yer alıyor. Los Monegros adlı bu vadi, hem çöl hem sık ormanlara sahip çeşitli bir arazi tarzını barındırıyor. Zaragoza, başkent Madrid’e 324 km, Barselona’a 296 km ve Bask’ın meşhur şehri Bilbao’ya 303 km uzaklıkta konumlanıyor. Şehir, semt ve köyleri ile birlikte toplamda 15 idari bölgeden oluşuyor. 2008 senesinde Dünya Fuarı’na ev sahipliği yapan Zaragoza, 2012 yılında da Avrupa Kültür Başkenti olarak aday gösterildi. Ebro Nehri’nin huzurlu atmosferi, Hristiyan ve Müslüman mimari tarzlarının birleşimiyle oluşan etkileyici ve zarif mimari yapısı ile Zaragoza, her yıl çok sayıda meraklı turistin uğrak noktası oluyor.

Zaragoza’nın 2010 yılında yapılan sayıma göre nüfusu 701.090 kişiden oluşuyor. Ancak şehrin belediye sınırları dışarısında yer alan banliyöleriyle beraber bu nüfus 783.763 kişiye ulaşıyor. Zaragoza, nüfus sayısı itibariyle İspanya’nın 4. Avrupa’nın ise 32. büyük kenti olarak biliniyor. İspanya’nın kuzeydoğusundaki Zaragoza’da step iklimi görülüyor. Yıl boyunca az yağış alan şehrin sıcaklık ortalaması 14.7 santigrat derecedir. Şehrin en sıcak ayı 23.6 santigrat derece ile ağustos, en soğuk ayı ise 6.1 derece ile ocak ayı. Hem yağış hem de sıcaklık konusunda rahat bir tatil geçirmek istiyorsanız ziyaretlerinizi yaz dönemine denk getirmelisiniz.

Zaragoza’nın tarihi yapıları genellikle Old Town adı verilen bölgede bulunuyor. Old Town için şehrin tarih kokan bölgesi diyebiliriz. Zaragoza’nın en çok ilgi gören turistik yapısı olan Pilar Bazilikası, Old Town’un meşhur Pilar Meydanı’nda yer alıyor. 1754 yılında yapılan devasa bazilikası etkileyici barok mimarisi ile görenleri büyülüyor. Bazilikanın dışı kadar içi de bir o kadar etkileyici mimari detaylara sahip. Günümüzde şehrin simgesi olan La Seo Katedrali, Plaza de la Seo meydanın da bulunuyor. Aragon tipi mudejar mimari tarzında inşa edilen katedral, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Endülüs döneminden günümüze kalan Palacia de la Aljaferia, ünlü İspanyol ressam Goya’nın eserlerini barındıran Goya Müzesi ve Zaragoza Müzesi tatiliniz sırasında görmeniz gereken diğer popüler turistik noktalar olarak sıralanabilir.

Türkiye’den Zaragoza’ya aktarmasız uçuş yapılmıyor. Şehre gitmek için Brüksel, Roma veya Madrid’e direkt uçup oradan aktarma yapabilirsiniz. Madrid’den Zaragoza’ya hızlı trenle de gidebilirsiniz. Madrid-Zaragoza arası yolculuk hızlı trenle ile 1 saat 30 dakika, otobüsle ise yaklaşık 4 saat sürüyor.

Zaragoza’ya seyahat etmek isteyen bordo sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi çıkartması gerekiyor. Vize işlemler için İspanya Konsolosluğu’na başvuru yapabilirsiniz. Vize işlemi 7-10 iş günü içerisinde sonuçlanıyor. Gri, siyah ve yeşil pasaport sahiplerinin ise 180 gün içerisindeki 90 günü geçmeyen seyahatlerinde vize alması gerekmiyor.