Vitoria

Vitoria veya Baskça’daki adıyla Gasteiz, İspanya’nın kuzeyindeki Bask bölgesinde yer alıyor. Bask bölgesinin Alava ilindeki Vitoria aynı zamanda Alava’nın başkenti. Vitoria, başkent Madrid’e 321 km, Bilbao’ya 66 km uzaklıkta bulunuyor. Arkeolojik kazılara göre şehrin tarihi home sapiens dönemine kadar uzanıyor. Vitoria, 11.000 hektarlık yeşil alanı ve bilinçli su tüketimi ile 2012 yılında Avrupa Yeşil Başkenti seçildi. Hamburg ve Stockholm’den sonraki üçüncü yeşil başkent seçilen Vitoria, huzurlu ve sakin bir tatil arayanların tercih edebileceği bir şehir.

2010 yılında yapılan sayıma göre Vitoria’nın nüfusu 238.247 kişiden meydana geliyor. Özellikle 1960’lı yıllardan itibaren artan nüfus oranıyla Vitoria, Bask bölgesinin nüfus bakımından ikinci büyük şehri. Şehirde yaşayanlara Vitorianos veya Gasteiztarras deniliyor. Şehrin genelinde sıcak ve ılıman bir iklim görülüyor. Yıllık ortalama sıcaklığın 12 derece olduğu şehrin en sıcak dönemi ağustos, en soğuk zamanı ise ocak ayı. Sonbahar ve kışta sıcaklıkların düşük olması dışında belirgin oranda yağış da görüldüğü için Vitoria ziyaretlerinizi mayıs-eylül arası döneme denk getirmelisiniz.

Vitoria için tarihi güzellikler bakımından zengin bir şehir diyebiliriz. Görenleri kendine hayran bırakan Santa Maria de Vitoria Katedrali, şehrin en meşhur turistik noktalarından biri olarak biliniyor. 13. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen Santa Maria de Vitoria Katedrali, gotik mimari tarzda tasarlanmış bir Roma Katolik kilisesi. Şehri hem bireysel olarak hem de rehber eşliğinde gezebilirsiniz; tercih sizin… Şehrin turistik ibadethanelerinden bir diğeri ise San Pedro Apostol Kilisesidir. Vitoria’nın en eski yapılarından biri olan kilise İspanya’nın kültürel miraslarından biri olarak adlandırılıyor. Şehirde, Vitoria’nın dini eserlerinin sergilendiği Diecesan Kutsal Sanat Müzesi, şehir merkezindeki ihtişamlı San Vicente Martir Kilisesi, prehistorya dönemine kadar eserin yer aldığı Alava Arkeoloji Müzesi, geçmişe ait çeşitli fenerlerin bulunduğu Fener Müzesi, geçmişte kentin kalkanı olarak kullanılmış Vitoria Duvarı, zarif mimarili Leydi Estibaliz’in Kutsal Alanı ve Santa Catalina Botanik Bahçesi gibi bir birinden güzel ve farklı yapı sizleri bekliyor.

İspanya ve özellikle Bask kültürünü daha detaylı tanımak için şehrin festival ve kutlamalarına katılabilirsiniz. Her yıl 20 ocakta kutlanan San Sebastian Günü, eylül ayının ilk haftası kutlanan Bask haftası, 21 aralıktaki Santo Tomas Günü ve ağustos ayında düzenlenen Semana Grande ile Vitoria’nın renkli yüzüne ortak olabilirsiniz.

Vitoria şehrine Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Ancak şehre Bilbao veya San Sebastian’dan ulaşabilirsiniz. Buralardan otobüs yolculuğu ile şehre ulaşım yaklaşık 1 saat sürüyor.

İspanya’nın Vitoria şehrini ziyaret etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Vize işlemleri için İspanya Konsolosluğu’na başvurabilirsiniz. Gri, siyah ve yeşil pasaport sahiplerinin ise 180 gün içerisindeki 90 günü aşmayan seyahatlerinde vize alması gerekmiyor.