San Sebastian

San Sebastian veya Baskça’daki adıyla Donostia, İspanya’nın Bask bölgesinde yer alıyor. Bask’ın Guipuzcoa ilindeki San Sebestian, ayrıca şehrin de başkentidir. San Sebestian’da İspanyolca dışında Baskça da konuşuluyor. Şehir; Eski Şehir, Gros, Amara, Antiguo, Centro ve Aiete olarak altı bölgeye ayrılıyor. San Sebastian, yeşilin her tonuna ev sahipliği yapan huzurlu doğası sayesinde İspanya’nın doğası en güzel bölgesi olarak biliniyor. Bunun dışında şehrin ipeksi kumsalları da San Sebastian’a Avrupa kıtasındaki en güzel kumsallara sahip bölge unvanını veriyor. San Sebastian, doğal güzellikleri dışında baş döndüren mimarisi ve lezzetli mutfağı ile de kusursuz bir tatil cenneti.

2010 yılında yapılan sayıma göre San Sebestian’nın nüfusu 185.506 kişiden meydana geliyor. Bu sayıya göre olan nüfus yoğunluğu ise 3.046,58 kişi/km². San Sebestian’ın genelinde sıcak ve ılıman bir iklim hakim durumda. Yıllık ortalama sıcaklığın 14.5 derece olduğu şehrin en sıcak dönemi ise ağustos ayı. San Sebestian’ın tertemiz kumsalları ve turkuaz sularının tadını doyasıya çıkarmak için ziyaretlerinizi haziran-eylül arası döneme denk getirmenizde fayda var.

San Sebastian’ı keşfetmeye mutlaka Eski Şehir bölgesinden başlamalısınız. Tarih kokan sokakları ile Eski Şehir’de yerel hayata ortak olabilirsiniz. Tatiliniz boyunca Urgull Tepesi’ndeki dev İsa Heykeli, Bask kültürünü doyasıya öğrenebileceğiniz San Telmo Müzesi ve körfezin en ucundaki 13. yüzyılda inşa edilen Santiago de Compostela Katedrali’ni de ziyaret etmenizi öneriyoruz.

San Sebastian unutulmayacak lezzetleri barındıran bir mutfağa sahip. İspanya’nın meşhur lezzeti olan ‘’tapas’’ San Sebastian’dan geliyor. Tapasa şehirde Pintxos da deniliyor. Pintxos, şehirliler için özel bir yemek kültürü taşıyor. Şehrin diğer çok popüler lezzeti ise kendi adını taşıyan San Sebastian Cheesecake’idir. Burn Cheesecake olarak da tanınan bu tatlının en lezzetli halini San Sebastian’da yiyebilirsiniz. İçki konusunda da farklı lezzetleri bulunan şehirde, Txakoli adlı beyaz şarabı ve şarap ve kola karışımı ile elde edilen Kalimotxo’u da menünüze eklemelisiniz.

San Sebestian’da bir havaalanı bulunuyor. Ancak San Sebestian Havalimanı’na Türkiye’den direkt uçuş olmadığı için şehre Barselona aktarmalı olarak gidebilirsiniz. Şehre, Barselona dışında Madrid veya Bask bölgesindeki diğer bir şehir olan Bilbao’dan da ulaşabilirsiniz.  Yolculuk Madrid ve Barselona’dan trenle 6 saat, Bilbao’dan arabayla ise 1 saat sürüyor. San Sebestian, küçük bir şehir olduğu için tüm ulaşımınızı yürüyerek gerçekleştirebilirsiniz. Bisiklet severler için de şehirde geniş bir rota mevcut.

İspanya’nın San Sebestian şehrine seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Gri, yeşil ve siyah pasaport sahipleri ise 180 gün içerisindeki 90 günü aşmayan ziyaretlerinde vizeden muaflar. Vize başvuru ve işlemleri İspanya Konsolosluğu’nda yapılıyor. Vize işlemleri genellikle 7-10 iş günü içerisinde sonuçlanıyor. Bu yüzden sorunsuz bir seyahat için ziyaret tarihinizden 30 gün önce başvuru yapmalısınız.