İbiza

İspanya’nın incisi İbiza, Akdeniz’deki Balear Adaları’nda yer almakla birlikte adanın adı Katalancada Eivissa; Arapçada ise Yabisah olarak biliniyor. Ana bölgeleri İbiza Town, Santa Eularia del Rui ve Sant Antoni de Portamany olan İbiza son 30 yıldır, coşkulu yaz partileri ve dünyaca ünlü gece kulüpleri sayesinde dünya çapında ünlü eğlence merkezlerinden biri oldu. Fenikeliler tarafından kurulan ada köklü tarihi ve zengin ekosisteminden dolayı korunması gereken bir dünya mirası sayılıyor. Bu yüzdende 1999 yılından beri UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor.

Genelinde Akdeniz ikliminin etkilerinin görüldüğü İbiza’da mayıs-ekim ayları arası gibi oldukça uzun bir süre hava sıcak ve güneşli oluyor. Deniz, kum ve güneş üçlüsünü doyasıya yaşamak istiyorsanız ziyaretlerinizi yaz aylarına denk getirmelisiniz. İbiza’da turist sayısı özellikle yaz aylarında daha çok arttığı için festivaller, DJ gösterileri ve konserler de yaz aylarında daha yoğun gerçekleşiyor. İbiza’nın 2010 yılında yapılan sayıma göre nüfusu ise 130 bini geçkin durumda. Balear Adaları’nın büyük çoğunluğu İbiza ve Mayorka’da yaşıyor.

İspanya’nın çılgın şehri İbiza’da, plajlar, gece kulüpler dışında sanatseverler ve şehri keşfetmek isteyenler için uğrak noktaları bulunuyor. 1964’de açılan Çağdaş Sanatlar Müzesi, 7.yüzyılda Fenikeliler tarafında yapılan Necropolis del Puig Des Molins, Cova de Can Marça Mağarası, 60’lı yıllarda hippilerin kurduğu Hippie Market, İbiza’nın simgesi ve en önemli ibadethanesi Büyük İbiza Katedrali, Musevi mimar Erwin Broner’in bir dönem yaşadığı evi Broner Müze Evi tatiliniz sırasında ziyaret edebileceğiniz şehrin popüler yerlerinden sadece birkaçı.

İbiza her anlamda çok renkli ve her bütçeye hitap eden bir şehir. Şehrin mutfağında da bu çeşitliliği çok rahat görebilirsiniz. Değişik Akdeniz lezzetlerinin bir araya gelmesiyle oluşan İspanyol mutfağının lezzetli yemekleri İbiza’da meraklılarını bekliyor. İspanyol omleti Tortilla Espanola, domates çorbası Gazpacho, İspanyol pastırması Jamon Serrano, deniz ürünleriyle yapılan pilav Paella de Marisco, çeşit çeşit Tapas’lar, İbiza’nın yerel tatlısı Flao ve Ensaimada tatiliniz sırasında damakları şenlendirecek lezzetler olarak sıralanabilir.

İbiza’da sabahın ilk ışıklarına kadar açık gece kulüpleri, konserler, festivaller, farklı tarzdaki bar ve restoranlar gibi her tarza hitap eden sayısız mekan yer alıyor. Dalt Vila yani Tarihi Kent bölgesinde en iyi eğlence ve yeme içme mekanlarını bulabilirsiniz. Köpük banyosu eşliğinde sabaha kadar dans edebileceğiniz gece kulüpleri arasında Pacha, Ushuaia, Heart, Lio, Veto ve Bora Bora’yı sıralamak mümkün. İbiza’ya tepeden bakarak içkinizi yudumlamak isterseniz Tira Palla’da mutlaka bir gece geçirmelisiniz.

Türkiye’den İbiza’ya sıklıkla aktarmasız uçuşlar düzenleniyor. Hava yolu dışında İbiza’ya Barselona’dan feribotla da ulaşabilirsiniz. Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının İspanya ziyaretleri için Schengen vizesi alması gerekiyor. Vize başvurularınız için İspanya Konsolosluğu’na başvurabilirsiniz.