Gran Canaria

Gran Canaria veya Türkçe adıyla Büyük Köpekler Adası, İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları Bölgesi’ndeki Las Palmas şehrinde yer alıyor. Gran Canaria, bölgedeki Tenerife’den sonra alan olarak ikinci, nüfus olarak ise en büyük ada olma özelliğini taşıyor. Milattan Önce 500’lü yıllardan beri yerleşimin olduğu Gran Canaria, tarihte yaşadığı yoğun işgallerin ardından günümüzde bembeyaz kumlu sahilleri, rengarenk ada yaşantısı, eğlencenin hiç bitmediği gece hayatı ve ilgi çekici müzeleri ile yoğun ilgi gören turistik noktalardan biri.

Adanın 2010 sayımına göre nüfusu 838.397 kişiden oluşuyor. 21 belediyeye ayrılan Gran Canaria’nın nüfusunun %85’i İspanyollardan meydana geliyor. İspanyollar dışında ada da Almanlar, Britonlar, İtalyanlar, Faslılar ve Arjantinliler de yaşıyor. Gran Canaria’da çöl iklimi etkileri görüldüğü için yıl boyunca oldukça az yağış görülüyor ve sıcaklıklar 20 derece civarında oluyor. Beyaz kumlu plajların ve mavinin her tonunu içeren denizin keyfini doyasıya yaşamak için en uygun dönem mayıs-ekim arası.

Baş döndüren sahilleri ve pırıl pırıl denizi dışında Gran Canaria’da sanatseverler için ilgi çekici uğrak noktaları da bulunuyor. Dünyanın farklı yerlerinden sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapan adanın en önemli sanat merkezi Atlantik Modern Sanatlar Merkezi, Kristof Kolomb’un bir dönem yaşadığı Kolomb’un Evi, Las Palmas’daki Edebi Ev olarak da bilinen Gabinete Literario, adanın halkı ve tarihi hakkında detaylı bir koleksiyonu barındıran Kanarya Adaları Müzesi, göz kamaştıran gösterilen sahnelendiği Perez Galdos Tiyatrosu, 600 yıl gibi uzun bir süredir tarihe tanıklık eden Las Palmas Santa Ana Katedrali, Cueva Pintada Müzesi ve Nestor Müzesi adanın en çok ziyaret edilen turistik noktaları olma özelliği taşıyor.

Ada mutfağı uzun yıllar karadan bağımsız olarak geliştiği için kendine has lezzetleri içeriyor. Afrika ve Latin Amerika esintilerinin de göründüğü mutfakta mojo soslu haşlanmış patates yemeği olan papas arrugadas en meşhur lezzet. Gran Canaria’nın diğer tadılması gereken lezzetleri ise palmiye balı, muz, mojo sosu türleri ve keçi peyniri.

Genel olarak Kanarya Adaları’nın eğlence hayatı gece başlıyor ve sabahın ilk ışıklarına kadar devam ediyor. Adaların her sahil bölgesinde sabaha kadar dans edebileceğiniz gece kulüpleri veya müzik eşliğinde içkinizi yudumlayabileceğiniz sakin publar bulunuyor.

Adanın en ünlü eğlence etkinliği ise Santa Cruz Festivali’nden sonraki en büyük ada etkinliği olarak bilinen Las Palmas Karnavalı. Gran Canaria’da düzenlenen karnavala her yıl 200 bin kişi katılıyor. Şubat ayında yapılan festival sayesinde ada da 6 km boyunca gösterişli dans gösterilerine tanık olabilirsiniz.

Gran Canaria Uluslararası Havalimanı’na Türkiye’den uçuş bulunmuyor. Adaya gitmek isteyenler Madrid, Barselona veya Bilbao’dan aktarma yapabilir. Ayrıca Las Palmas de Gran Canaria Limanı’na Afrika, Amerika ve birçok Avrupa şehrinden seferler düzenleniyor.

Kanarya Adaları’na bağlı Gran Canaria’yı ziyaret etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Vize başvuru ve işlemleri İspanya Konsolosluğu’nda yapılıyor.