Girona

İspanya’nın kuzeydoğu kesiminde yer alan Girona, Özerk Katalonya Bölgesi’nde bulunuyor. Başkent Barselona’ya 100 km mesafede konumlanan şehir, Girones bölgesinin merkezi ve başkenti olma özelliğine sahip. Ter ve Onyar nehirleri arasında eşsiz bir konuma sahip olan bu küçük Katalan şehri, etkileyici Orta Çağ atmosferi, farklı medeniyetlere ait izleri, Arnavut kaldırımlı sokakları, Gotik mimari eserleri ve şehre özgü modern binaları ile ziyaretçilerine eşi benzeri görülmemiş bir tatil vadediyor.

Girona’da yerleşim İberliler ile başladı ve bu dönemde Gerunda olarak adlandırılan şehirde Osuna Krallığı hüküm sürüyordu. İberlerden sonraki 600 yıl boyunca bölge Roma İmparatorluğu egemenliği altında kaldı. Şehir kısa süre Müslüman yönetimi altında kalsa da 9. yüzyıldan itibaren Frenk Kralı Charlamagne, Girona’yı Müslümanlara karşı tampon bölge olarak kullandı. 1809 yılında Napolyon orduları şehri 7 aylık bir mücadelenin ardında egemenliği altına aldı. Ancak direniş hareketi başlatan Gironalılar, şehri 5 yıl sonra tekrar geri aldı. Ve bu zaferin ardından Girona’nın en büyük meydanı olan Bağımsızlık Meydanı’nı inşa ettiler.

2011 yılında yapılan sayıma göre Girona’nın merkez nüfusu 96.722, metropol nüfusu ise 750 bini geçkin. Kuzeydoğu Katalonya Bölgesi’ndeki şehirde sıcak ve ılıman bir iklim görülüyor. Şehrin en sıcak dönemi 23.5 dereceyle temmuz ayı, en soğuk ayı ise 7.9 dereceyle ocak olarak biliniyor. Bu etkileyici Orta Çağ kentinin sokaklarını doyasıya gezmek için ziyaretlerinizi haziran-eylül dönemlerine denk getirmelisiniz.

Girona, gezilecek yerler bakımından ziyaretçilerine zengin bir liste sunuyor. Şehir Yahudilerin yaşadığı ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu için eski Yahudi mahallelerinde dolaşıyormuş gibi hissetmeniz kaçınılmaz. Girona ziyaretiniz sırasında listenize eklemeniz gereken yerlerin en başında tüm görkemi ile selamlayan Girona Katedrali geliyor. Gotik tarzda inşa edilen katedral, İspanya’daki kiliseler içerisinde mimarisi yapısı ile en çok öne çıkanı… Katedral, dünyaca ünlü dizilerden biri olan Game of Thrones’a da ev sahipliği yaptığı için turistler tarafından özel bir ilgi görüyor. Günümüzde kolej olarak kullanılan La Pia Almoina, Katalan mimarisinin en önemli eserlerinden biri kabul ediliyor. Napolyon’a karşı kazanılan mücadele sonucu inşa edilen Plaça de la Independencia veya Türkçe adıyla Bağımsızlık Meydanı, Girona Aslanı, Passeig de Muralla, Yahudi Mahallesi ve Arap Hamamları Girona’da görmeniz gereken diğer popüler mekanlar.

Girona’da gece hayatı her mevsim cıvıl cıvıl geçiyor. Şehirde müzikli barlardan yemek yiyebileceğiniz sakin restoranlara kadar çeşitli konseptte mekanlar bulunuyor. Şehirde eğlenceli bir gece geçirmek için Plaça de la Independencia ve Plaça de Sant Feliu bölgelerine uğrayabilirsiniz.

Girona’da Girona-Costa Brava Havalimanı olsa da Türkiye’den şehre aktarmasız uçuş olmadığı için aktarmalı seferleri tercih etmeniz gerekiyor. Ayrıca Barselona’dan tren veya otobüsle de şehre ulaşabilirsiniz. Girona’nın hem Eski Kent bölgesini hem de Yeni Şehir kısmını yürüyerek rahatlıkla gezebilirsiniz.

İspanya’nın Girona şehrine ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarının Schegen vizesi alması gerekiyor. Vize başvurularınızı İspanya Konsolosluğu’ndan yapabilirsiniz.