Cordoba

Cordoba veya diğer adıyla Kurtuba, İspanya’nın Endülüs bölgesi sınırları içerisinde bulunuyor. Guadalquivir Nehri kenarında bir vadide yer alan şehir, hem köklü bir tarihe sahip olduğu hem de birden çok medeniyete ev sahipliği yaptığı için Felsefeciler Şehri olarak adlandırılıyor. Cordoba’da Müslüman, Yahudi ve Katolik kültürleri bir arada görülüyor. 1984 yılından itibaren UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde bulunan Cordoba, ilginç mimarisi, dolambaçlı sokakları, beyaz duvarları ve zengin tarihi ile ziyaretçilerine büyülü bir tatil vadediyor.

Endülüs’ün en popüler yerlerinden biri olan Cordoba, ilk olarak Romalılar tarafından kuruldu. 8. yüzyılda şehir Endülüs Emevileri tarafından ele geçirildi ve başkent olarak varlığını sürdürdü. Uzun yıllar Müslüman Arapların kontrolü altında kalan şehir 10. yüzyılda dünyanın en gelişmiş şehirlerinden biri olarak tanınıyordu. Endülüs Emeviler döneminde İslami eğitimin merkezi olan Cordoba, 1236 yılında Katolik İspanyollar tarafından işgal edildi ve İspanyolların egemenliği altına girdi.

Cordoba’nın 2010 sayımına göre nüfusu 325.453 kişiden meydana geliyor. Ancak şehrin merkezi dışında bulunan banliyöleriyle birlikte nüfusu 1.508.605 kişiyi buluyor. Cordoba’nın genelinde Akdeniz ikliminin etkileri görülmesi nedeniyle yazlar sıcak ve kurak kışlar ise ılık geçiyor. Yaz aylarında sıcaklıklar 30-35 dereceyi bulduğu için nisan, mayıs, eylül ve ekim ayları ziyaret için daha uygun oluyor.

İki katlı eski evleri, dar sokakları, Müslüman, Yahudi ve Katolik kültürünün izlerini taşıyan şehir yapısı ve tarihi mekanlarıyla farklı bir atmosfere sahip olan Cordoba’da görülmesi gereken birçok tarihi mekan var. Arap esintisinin hala hissedildiği Cordoba’da şehrin simgesi sayılan La Mezquita veya diğer adıyla Kurtuba Cami, 3.Abdurrahman tarafından yaptırılan Medina Azahara, Arap ve Roma kültürlerinin bir arada yer aldığı Palacio de Viana, San Lorenzo Kilisesi, Roma Köprüsü, Endülüs Müzesi, Kral Ferdinand tarafından inşa ettirilen  San Miguel Kilisesi ve UNESCO Kültür Mirasları arasında yer alan Juderia Mahallesi’ni kesinlikle görmelisiniz.

Cordoba, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı için farklı mutfaklara ait lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Endülüs mutfağı ve İspanyol mutfağının bir arada yer aldığı şehri ziyaret ettiğinizde zeytinyağında yapılan kızartmalar, soğuk domates çorbası Gazpacho, soğan ve domatesle pişirilen boğa kuyruğu Rabo de Toro, Fileto Solomillo de Cerdo ve Boquerones en Vinagre denemelisiniz. Şehirde Siesta adlı bir zaman dilimi bulunuyor. Öğlen uykusu tatili olarak bilinen Siesta’da her yer kapalı olduğu için yemek ve ziyaret saatlerinizi ona göre ayarlamanız gerekiyor.

Türkiye’den Cordoba Havalimanı’na aktarmasız uçuş yapılmıyor. Cordoba’yı ziyaret etmek için Madrid, Sevilla veya Malaga şehirlerinden aktarma yapabilirsiniz. Türkiye’den Madrid’e aktarmasız, Sevilla ve Malaga’ya ise aktarmalı olarak uçuş bulunuyor.

Cordoba’yı ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarının Schegen vizesi alması gerekiyor. Vize başvuru ve işlemleriniz için İspanya Konsolosluğu’na başvurabilirsiniz.