Bilbao

Bilbao, İspanya’nın Bask bölgesinde yer alıyor. Bölgenin hem en büyük şehri hem de başkenti olan Bilbao, ekonomik faaliyetleri ve nüfus oranıyla ülkenin gelişmiş şehirlerinden biri olarak biliniyor. Şehir, başkent Madrid’e 393 km, Barselona’ya ise 605 km uzaklıkta konumlanıyor. Ria de Bilbao adlı Körfezi ile aslında tam bir liman kenti olarak nitelendirilebilecek Bilbao, her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce turiste kapılarını açıyor.

2010 yılında yapılan sayıma göre Bilbao’nun nüfusu yaklaşık 350 bini geçkin, ancak şehre bağlı banliyölerle birlikte oluşan Büyük Bilbao bölgesinin nüfusu 875.552 kişiden meydana geliyor. Büyük Bilbao bu nüfus oranıyla ülkenin büyük metropol şehirleri arasında 5. sırada bulunuyor. Şehir, Deusto, Uribarri, Otxarkoaga-Txurdinaga, Begona, Ibaiondo, Abando, Rekalde ve Basurto-Zorrotza adlı 8 idari bölgeye ayrılmakla birlikte geneline sıcak ve ılıman bir iklim hakim. Fakat şehrin yağış oranı fazla olduğu için ziyaret etmeyi düşünenler mayıs-ekim arası dönemi tercih etmeli.

Tarihi ve kültürel zenginlikleri ile öne çıkan Bilbao, ziyaretçilerine ilgi çekici uğrak noktaları sunuyor. Şehrin turizm faaliyetlerine en büyük katkı sağlayan yer ise Guggenheim Müzesi. Mimari yapısı da oldukça etkileyici olan müzede 20. yüzyıla ait modern sanat eserlerini bizzat görme fırsatı bulabilirsiniz. Guggenheim Müzesi dışında Bilbao Güzel Sanatlar Müzesi, Santiago Katedrali, Belediye Binasıı, Arriaga Tiyatrosu ve Dona Casilda Park’ı da Bilbao’da gezilecek yerler listenizde mutlaka olmalı.

Bilbao yöresel lezzetleri hem İspanyol hem de Bask kültürüne ait tatları barındırıyor. Şehre geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken en ünlü lezzetlerden birkaçı; balık çorbası, domates, soğan, sarımsak ve badem sosu ile yapılan Morina, geleneksel sebze çorbası Eltekari, biberli Bask tavuğu, Pastiza ve bademli kurabiyeler. Bilbao’nun en çok tercih edilen yeme içme mekanlarını da Batzoki Bilbao, Zortziko ve Dos de Mayo olarak sıralamak mümkün.

Bilbao’da gece hayatı yılın her dönemi gayet eğlenceli ve renkli geçiyor. Şehrin her bölgesinde farklı zevklere hitap eden eğlence mekanları yer alıyor. Abando ve Licenciado Pozas bölgeleri sanatseverlerin uğrak noktası olarak bilinirken, Casco Vejo tercihi bar ve kafeden yana yapanların en çok tercih ettiği bölge olarak adlandırılıyor. Şehirde yer alan çoğu mekanda pop, rock, reggae gibi her türden canlı müzik yapan gruplara rastlayabilirsiniz.

Bilbao, tatilde eğlence arayanlar için mükemmel bir adres olarak biliniyor. Bilbao’nun festival coşkusuna katılmak isterseniz Bilbao Gece Maratonu, farklı türden fuarların kurulduğu St. Thomas Festivali, şehrin en eğlenceli etkinliklerinden olan Bilbao Yaz Şöleni, Bask kültürünü doyasıya yaşayabileceğiniz Bask İsyanı Kutlamaları, Beyaz Gece, fantastik film gösterimleri yapılan FANT Festivali, dini bir tören olan Virgen del Carmen’e, Fiesta veya Belgesel ve Kısa Film Uluslararası Film Festivali’ne katılabilirsiniz.

Türkiye’den Bilbao Havalimanı’na aktarmasız uçuş bulunuyor. Bu uçuşlar yaklaşık 3 saat 30 dakika sürüyor. Havalimanından şehir merkezine ise taksi veya otobüs kullanarak gidebilirsiniz.

İspanya’nın Bilbao şehrini ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Vize başvuru ve işlemleri için İspanya Konsolosluğu’na başvurabilirsiniz.