Alicante

İspanya’nın güneydoğusunda bulunan Alicante, ülkenin Valensiya bölgesinde yer alıyor. Alicante Eyaleti’nin de başkenti olan şehir, İspanya’nın en hızlı büyüme gösteren şehirlerinden biri olarak tanınıyor. Şehirde İspanyolca başta olmak üzere Katalancanın bir lehçesi olan Valenisyaca da konuşuluyor. Alicante veya diğer adıyla Alacant, göz alıcı Akdeniz kıyılarındaki sahilleriyle her yıl binlerce turisti ağırlayan önemli bir turizm şehri olarak biliniyor.

Alicante, Valensiya bölgesindeki nüfus olarak ikinci büyük şehir olma özelliğine sahip. Şehrin 2014 yılında yapılan sayıma göre belediye sınırları içerisindeki nüfusu 332.067 kişiden, metropol nüfusu ise 757.085 kişiden oluşuyor. Alicante’de yarı kurak bir iklim olmakla birlikte genellikle hava güneşli ve sıcak oluyor. Şehir ziyareti için her mevsim uygun olsa da deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını çıkarmayı düşünüyorsanız mayıs-eylül arası dönemi tercih etmelisiniz. Alicante’de yaz ayları sıcaklıklar 27-30 derece arasında seyrediyor.

Şehrin huzur dolu plajlarında vakit geçirmek dışında tatilinizin bir kısmını şehrin tarihi yapıları ve müzelerine de ayırmalısınız. Alicante’de görmeniz gereken yerlerinde başında Avrupa’daki en büyüklerden biri olan ve tarihi Orta Çağ dönemine kadar uzanan Santa Barbara Kalesi, Orta Çağ eserlerinin yer aldığı Alicante Arkeoloji Müzesi, Everest Yelkenciliği olarak bilinen Volvo Ocean Race Müzesi, şehrin en eski kilisesi Santa Maria Bazilikası ve St. Nicholas Katedrali geliyor. Doğa ile iç içe vakit geçirmeyi sevenler içinse şehirde cennet denebilecek güzellikte yerler bulunuyor: Panaromik manzaralı bir restoranı bulunan Erata Park, çam ve okaliptüs ağaçları eşliğinde yürüyüş yapabileceğiniz Mount Benacantil, mavi ve yeşilin buluştuğu Parque El Palmeral, beyaz kum ve masmavi denizin bir arada yer aldığı San Juan Playa ve şehrin 24 km uzaklığında yer alan görkemli Canelobre Caves tüm doğa aşıklarının görmesi gereken noktalar…

Alicante’de Akdeniz mutfağının izlerini görmeniz mümkün. İşte tam da bu nedenle yöresel lezzetler arasında karides, kalamar gibi birçok deniz ürünü yer alıyor. Alicante’ye geldiğinizde Mojama, ringa balığı veya tonyina de sorra gibi tuzlu balık ürünlerini, tuzlanmış cocas olarak bilinen tuzlu sardalyayı, kızarmış yumurta ve biberle yapılan Esmorzaret Alacanti’yi ve Alicante’ye özgü yerel bir lezzet olan bir tapas türü olan Montaditos’u denemelisiniz. Tatlı severler ise anason rulolarını, Coca Boba bisküvilerini ve Villajoyosa çikolatalarını mutlaka denemelisiniz.

Türkiye’den Alicante Havalimanı’na aktarmasız uçuş bulunmuyor. Şehre en kısa sürede ulaşmak için İspanya’nın Madrid, Barselona veya Valensiya şehirlerinden aktarma yapabilirsiniz. İstanbul’dan bu şehirlere ulaşım 3-5 saat arası sürüyor. Ayrıca Valensiya’dan Alicante’e kara yolu ile de devam edebilirsiniz. Valensiya’dan otobüsle şehre ulaşım 1 saat 50 dakika da ulaşılıyor.

Küçük bir şehir olan Alicante’yi yürüyerek gezmek mümkün. Ancak ulaşım için isterseniz T.A.M. adlı otobüs sisteminin seferlerini tercih edebilirsiniz. T.A.M.’ın 25’ten fazla olan otobüs seferleri gece de devam ettiği için şehri 7/24 otobüs kullanarak gezebiliyorsunuz.

İspanya’nın Alicante şehrine ziyaret etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor.