St. Andrews

Huzurlu ve sakin bir İskoç şehri olan St. Andrews, ülkenin doğu kıyısında yer alıyor. Kuzey denizine bakan şehrin nüfusu ise yaklaşık 18 bin civarı. Masmavi denizi ve yeşilin her tonunu barındıran etkileyici doğası dışında şehir, golf cenneti ve İskoçya’nın tarihi ve dini bir merkezi olarak tanınıyor. Dünyanın en eski golf kulüplerinden biri olan Royal and Ancient ve R&A da St. Andrews’de bulunuyor. Şehir ayrıca dünyanın en ünlü golf sahası olan Old Course’a da ev sahipliği yapmasıyla öne çıkıyor. Şehirdeki görkemli Orta Çağ yapıları arasında önemli bir konuma sahip olan St. Andrews Üniversitesi, İngilizce konuşulan ülkelerdeki en eski 3. üniversite unvanına sahip. 1410 yılında kurulan üniversite İskoçya’nın ise en eski üniversitesi. Ayrıca Prens William’ın da burada eğitim alması şehre ve üniversiteye ayrı bir önem katıyor.

Şehirde önemli birkaç tarihi yapı arasında ilk sırada gelen St. Andrews Üniversitesi, eğitim imkanları dışında içerisinde barındırdığı ilgi çekici tarihi yapılar ile ülke turizmine büyük ölçüde katkı sağlıyor. St. Andrews Katedrali ise İskoçya’nın en önemli dini yapısı kabul ediliyor. 1158 yılında inşa edilen katedral günümüze kalıntı olarak gelmiş olsa da yapıldığı dönemde İskoçya’daki Orta Çağ Katolik Kilisesi’nin merkeziydi. Katedralin önünde bulunan St. Rule Kalesi, hem dikdörtgen prizma şeklindeki sade ama görkemli yapısı hem de bulunduğu konumdaki manzarasıyla turistler için ilgi çekici bir yer. 1400’lerde inşa edilen St. Andrews Kalesi katedralin olduğu bölge de yer alan diğer bir tarihi yapı. Deniz kenarında yer alan kale yine diğer yapılardaki gibi sizi İskoçya’nın muhteşem doğa manzarasıyla karşılıyor. İskoçya ve etkileyici doğasından bu kadar bahsedilmişken ziyaretiniz sırasında St. Andrews Botanik Bahçesi’ni de listenize eklemelisiniz. Hem ülkenin bitki örtüsünü hem de dünyanın birçok yerinden gelen bitki türlerini tanıyabileceğiniz bahçenin en ilginç yerlerinden biri de Kelebekler Kulübesi. Kelimenin tam anlamıyla bir masal diyarını andıran bölgede kelebekler eşliğinde yürüyüş yapabilirsiniz.

St. Andrews’de tarihi mekanları rehber eşliğinde gezmek için St. Andrews Tarih Turu’na katılabilirsiniz. Golfun evi diye anılan şehirde Old Course’u ziyaret edebilir veya Byre Tiyatrosu’nda gösterilere katılım gösterebilirsiniz. Doğa tutkunları ise ilk fırsatta ulusal doğa koruma bölgesi olan şirin May Adası’nı ziyaret edebilir. May Adası’nda deniz kuşlarının yaşamına da tanıklık etmeniz de mümkün. Adaya gidiş ücreti ise sadece 16 sterlin.

Şehrin geneline sıcak ve ılıman bir iklim hakim, ancak en kurak denilebilecek aylarda bile yağış miktarı oldukça fazla. Şehrin en soğuk ayları ocak ve şubat iken, en sıcak ayları da temmuz ve ağustos denebilir. Gezinizi daha keyifli ve rahat geçirmek için yaz aylarını tercih etmelisiniz.

St. Andrews’e gitmeyi düşünenler ulaşım için 83 km uzaklıkta yer alan Edinburgh Havalimanını tercih edebilir. Aktarmasız Edinburgh uçuşundan sonra St. Andrews’e tren veya otobüs aracılığıyla 1 saat içinde ulaşabilirsiniz. Birleşik Krallık’ın 4 ülkesinden biri olan İskoçya’ya ziyaret edebilmek için Birleşik Krallık vizesi almanız gerekiyor.