Oban

İskoçya’nın en ünlü tatil destinasyonlarından biri olarak bilinen Oban, Argyll and Bute bölgesinde yer alıyor. İskoçya’nın başkenti Edinburgh’a 150 km, İngiltere’nin başkenti Londra’ya ise 647 km uzaklıkta konumlanan ve yerel İskoç dilinde ‘The Little Bay’ yani ‘Küçük Koy’ anlamına gelen Oban, küçük ama deniz ve ormanın birbirine karıştığı eşsiz manzarasıyla mutlaka görülmesi gereken bir yer. 2011 sayımına göre kasabanın nüfusu 8.500’ü geçkin olsa da turizm sezonunda neredeyse 3 katı bir nüfus artışı yaşayarak 25.000 kadar turiste ev sahipliği yapıyor. Bölgede bulunan Oban Limanı’nın turizm dışında bölge mutfağına da önemli bir katkısı bulunuyor. Huzurlu orman havası, masmavi denizi, lezzetli deniz ürünleri ve meşhur İskoç enstrümanı gayda sesleri ile Oban’da hayat boyu unutamayacağınız bir tatil geçirebilirsiniz.

Oban’da tarih meraklıları için de gezilecek önemli yapılar bulunuyor. 13. yüzyılda yapılan Dunollie Kalesi’ni bireysel olarak gezebileceğiniz gibi ücretsiz olarak düzenlenen rehberli turlara da katılım gösterebilirsiniz. 1974 yılından beri üretim yapan içki imalathanesi Oban Distillery ise özellikle yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerin başında geliyor. İmalathaneyi pazartesi ve cuma günleri arasında düzenlenen turlarla gezmeniz mümkün. Kasabadaki en bilindik yapılardan biri olan McCaig Kulesi merkeze 10 dakikalık yürüme mesafesinde olmakla birlikte 1897 ve 1902 yılları arasında 5 yıllık bir süreç içinde inşa edilmiş. War & Peace ve Kilmartin House müzeleri bölge tarihi hakkında bilgi edinmek isteyenlerin uğrayabileceği noktalardan.

Oban tatil bölgesi olarak meşhur bir bölge olduğu için konaklama imkanları da gelişmiş durumda. Bölgede misafirhane, otel ve oda kahvaltı konseptindeki pansiyonlar gibi çeşitli konaklama imkanları bulabilirsiniz. Plaja yakın ve bütçe dostu bir hostel olan Corran House Hostel, 8 kişilik odaları bulunan ve kalabalık gruplar için oldukça ideal olan Oban SYHA Hostelling Scotland, yine bütçe dostu denilebilecek yerlerden Lagganbeg Guest House veye bölgenin en iyisi kabul edilen Oyster Inn Connel’i tercih edebilirsiniz.

İskoçya’nın deniz mahsulleri cenneti denilen kasabada uygun fiyatlı ve envaiçeşitte deniz ürünleri bulmak mümkün. Kasabadaki restoranlarda leziz mi leziz deniz ürünlerinin tadına bakabilir, buna ek olarak İskoçya’ya özgü yöresel lezzetlerden de tadabilirsiniz. Bölgede en çok tüketilen yiyecek ise fish&chips. Patates kızartması ile servis edilen balık kızartmasını Oban’daki hemen hemen her restoranda bulabilirsiniz. Oban’a geldiğinizde dünyanın en kaliteli viski ve biralarının da tadına bakmayı unutmayın.

Oban’ın 5 deniz mili kuzeydoğusunda bir havaalanı bulunuyor, ancak şehre Türkiye’den direkt uçuş bulunmadığı için Edinburgh veya Glasgow’a direkt uçuşlardan sonra tren veya otobüsle şehre ulaşmanız mümkün olabiliyor. İstanbul’dan Edinburgh’a uçuşlar 4 saat 25 dakika, Glasgow’a ise 7 saat 35 dakika sürüyor.

Birleşik Krallık’ın 4 ülkesinden birini ziyaret edebilmek için Birleşik Krallık vizesi almanız gerekiyor. Vize işlem ve başvuruları İngiltere Konsolosluğu’nun görevlendirdiği TLS Contact veya İngiltere vize hizmet merkezlerinden yapılıyor. Tüm işlem süreçleri 3 ile 12 hafta içerisinde sonuçlanıyor.