Limerick

İrlanda Cumhuriyeti’nin Munster iline bağlı, yaklaşık 1100 yaşında olan Limerick Şehri, ülkenin orta batı bölgesinde ve Shannon Nehri’nin etrafında, 922 yılında Vikingler tarafından kurulmuş ve tarihinin yanı sıra eğitim ve sanat alanlarında da zamanla merkez haline gelmiş bir şehir. 1195 yılında Normanların işgaline uğramış ve günümüzde hala varlığını sürdüren John King’s Castle, Limerick duvarlarını ve yerel yönetim sistemini kurmuşlar. 1413 senesinde ise bağımsız şehir devleti unvanını alan şehir ancak 19. yüzyılda büyük bir değişim göstererek günümüze ulaşmış ve ülkenin en çok ziyaret edilen şehirleri arasında yerini almış.

Gelişirken doğaya zarar vermeyen şehrin sokaklarında dolaşırken aynı zamanda size doğa yürüyüşü imkanı sunan şehir, 2016 yılında yapılan sayıma göre 94.192 nüfusu ile İrlanda Adası’nın en kalabalık üçüncü şehri olma özelliğini taşıyor. Kelime anlamı “yalın” anlamına gelen şehrin bünyesinde kaliteli eğitim kurumları bulunmakla birlikte edebiyat, sanat, mühendislik ve sağlık gibi alanlardaki eğitimi ile birçok öğrencinin odağı konumunda. Tarihi yapıları ve doğal güzelliklerinin yanı sıra şehir, ziyaretçilerinin cüzdanını zorlamaması ile de turizm konusunda popüler tatil destinasyonları arasındaki yerini alıyor.

Ilıman bir iklime sahip olduğundan her mevsim ziyaret için uygun olan şehir, bazı dönemlerde fazlaca yağış almakta; tatil planlayanlar için bu dönemlerin takibi önemli ya da gerekli kıyafetlerle yağış olsun olmasın, İskandinav kültürünü ve tarihini barındıran bu eşsiz şehri gezebilirsiniz. Vikinglerden bu yana doğallığını ve yapılarını koruyan Limerick şehrinin birçok kişi tarafından tercih edilmesinin sebebi, şehrin her bir köşesinin bisikletle gezilebilir olmasından kaynaklandığı söylenebilir. Geçmişten günümüze sadece doğal çevresini korumakla kalmamış, yapılmış en eski kale olan John King’s Castle dahil bütün tarihi yapılarını da muhteşem bir şekilde korumuş olan bu şehri gezerken, tarihi neredeyse bütün duyularınızla hissedebilirsiniz.

Birden fazla filme ve kitaba ev sahipliği yapmasının yanı sıra dünya çapında ünlenmiş, bünyesinde doldurulmuş hayvanlar, tablolar, farklı sanat eserleri ve kütüphane bulunan bu kültürel ve sakin şehre ulaşmak için Türkiye’den direkt olarak Shannon Havaalanı’na uçuşlar bulmak mümkün. İrlanda’nın en gelişmiş ulaşım ağına sahip olan Limerick şehrine havaalanından tren yolu ile veya otobüs ile ulaşabilirsiniz.

Üç farklı girişi olan kent, her ne kadar konaklama seçenekleri yalnızca merkezde bulunduğu için biraz sınırlı olsa da ulaşım konusunda gerek ziyaretçilere gerek yerlilere çeşitli seçenekler sunuyor. Hem devletin hem de özel şirketlerin sağladığı otobüslerle şehrin içinde ve dışında neredeyse istediğiniz her yere gitmeniz mümkün. Otobüsün dışında gelişmiş bir ağa sahip olan tren ile de seyahat edebilirsiniz. Fakat şehir içinde en çok tavsiye edilen ulaşım yolu bisiklet çünkü hem ekonomik hem de sağlıklı.

İrlanda Cumhuriyeti sınırları içinde yer alan, öğrenci ve turist şehri olarak anılan Lumerick şehrine gelebilmek için öncelikle İrlanda vizesi almanız gerekiyor ve 25 güne yakın bir bekleme süreci var.