Galway

İrlanda’nın batı kıyısında yer alan Galway, ismini kentte bulunan Gaillimh (Corrib) Irmağı’ndan ve yine ırmağın yakınında bulunan Gaillimh Kalesi’nden alıyor; kelime anlamı ise “taşlık yer” olarak geçiyor. 15. yüzyılda İngiliz soyundan gelen ve tüccar 14 aile tarafından şehir, temellerini atmaya başlamış ve bölgeye ailelerin yerleşmesiyle “Kabileler Şehri” unvanını kazanmış. Bunun yanı sıra Connacht iline bağlı olan bu tarihi binalarıyla dikkat çeken şehir, Connacht’ın ve Galway ilçesinin merkezi olma özelliğine sahip.

Tüccar ailelerin inşa ettikleri kalelerle şehir, günümüzde misafirlerine hem sokaklarında bu ailelerin isimlerine rastlayarak hem de yerleşim yerlerini görerek tarihin izlerini açık bir şekilde sunuyor. Diğer bir yandan da sanata fazlaca doyacağınız bu kentin sokaklarında yürürken attığınız her adımdan keyif alacaksınız. 2006 yılı verilerine göre nüfusu 71.983 olan ve İrlanda’nın en kalabalık şehirleri arasında yer alan Galway, ayrıca ziyaretçilerine renk renk boyanmış kafeleri, restoranları ve özellikle içinden canlı müziğin her daim duyulduğu, rengarenk pubları ile unutulmaz bir tatil deneyimi vadediyor. Her bir sokağında farklı bir havanın estiği Galway’de bulunan İspanyol Kemeri’nin anıtı, İspanyolların saldırılarından korunmak için yapılmış ve şehrin sembolik ve turistik yapılarından biri.

Orta Çağ zamanından bu yana gelişerek günümüze gelen, gezginlerin ve meraklıların ilgi odağı olan şehirde yapabileceğiniz aktiviteler bir hayli fazla. Balıkçılıkla ünlenen şehirde balık ve midye yemek, yüzyıllardır geleneksel olarak kurulan pazara uğramak veya düzenlediği etkinliklerle de bilinen Galway’de yapacak bir şey bulmamak neredeyse imkansız denebilir. Turistlerin daha çok yaz aylarında gelmeyi tercih ettiği şehirde düzenlenen dünyaca ünlü festivalleri kaçırmak istemeyenler, güncel etkinlik takvimlerini takip edebilir. Edebiyat, yemek, midye, deniz mahsulleri, film ve at yarışı gibi çeşitli alanlarda düzenlenen festivalleri kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz.

İrlanda Cumhuriyeti’nin en canlı ve güvenilir şehirlerinden biri olan Galway’e ulaşım Türkiye’den direkt olarak mümkün değil fakat Dublin Havaalanı’na gelerek aktarma yapabilirsiniz. Otobüs ya da tren kullanarak Dublin’den Galway’e kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bunların yanı sıra Dublin Havaalanı’ndan Galway’e direkt uçuşlar da bulunuyor. Küçük bir alana yayılan şehre geldiğinizde ise yürüyerek veya bisikletle etrafı gezebilirsiniz. Toplu taşıma kullanmak istiyorsanız da metro, tren, otobüs ve taksi seçeneklerini değerlendirmeniz mümkün. Bilhassa şehrin kültürü, mutfağı, samimi halkı ve tarihini yakından tanımak istiyorsanız yürüyerek keşfetmek en ideal seçenek olacaktır.

Geçmişini ve kültürünü, sokaklarında ve geleneksel publarında fazlasıyla hissedebileceğiniz Galway kentini ziyaret edebilmeniz için İrlanda vizesine ihtiyacınız var. Her ne kadar ülke Avrupa Birliği’ne üye olsa da Schengen bölgesinde bulunmuyor. Avrupa Birliği’ne üye, gri, siyah, yeşil ya da bordo pasaporta sahip herkesin bu vizeye başvurması gerekiyor.