Manchester

İngiltere’nin kuzeybatısında ve Irwell Nehri’nin doğu sahilinde konumlanan Manchester şehri, ülkenin başkenti olan Londra’ya 257 kilometre uzaklıkta yer alıyor. İrlanda, İskoçya ve Galler ile komşu olan şehrin güneyinde Mersey Nehri bulunuyor ve muhteşem doğa manzaralarına ev sahipliği yapıyor. Ülkenin en kalabalık altıncı şehri olmasıyla bilinen Manchester, Liverpool şehriyle birlikte Kuzeybatı İngiltere’nin merkezi olarak kabul ediliyor. Kent; modern mimari yapıları, kültür ve sanat alanındaki zengin sosyal etkinlikleri ile göz doldururken, dünyaca ünlü Manchester United spor kulübüne ev sahipliği yapmasıyla da biliniyor.

Tarihinin Antik Roma dönemine kadar uzandığı bölge, 18. yüzyılda dünya üzerinde sanayileşen ilk şehir olma unvanını almaya hak kazanmış. 1761 yılında Bridgewater Kanalı’nın Manchester’de kurulmasıyla birlikte, kasaba statüsünden büyük şehir seviyesine ulaşmış. İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman uçaklarının Manchester’ı hava bombardımanına tutmasıyla, kent adeta yerle bir olmuş. Savaş sona erdikten sonra hızlıca yaralarını sarmaya başlayan bölge, özellikle İngiltere’nin üçüncü büyük limanına sahip olması sayesinde yük gemilerine kapılarını açarak ticaret yapmaya başlamış ve günümüzdeki halini almayı başarmış.

Manchester, ılıman okyanus iklimine sahip olup, yılın tüm dönemlerinde yağışa maruz kalıyor. Yıllık ortalama sıcaklığın 10,5 derece olduğu şehirde bahar ayları en kurak, sonbahar ve kış ayları ise en yağışlı geçen mevsimler olarak biliniyor. Temmuz ayı yaklaşık 17-18 derece ile en sıcak geçen dönem iken ocak ayının ise ortalama 4-5 derece ile en soğuk geçen ay olduğu görülüyor. Eğer gezi rotanızda Manchester’e yer verecekseniz, bölgeyi yaz aylarında ziyaret etmeniz gayet uygun olacaktır. 2011 yılında yapılan araştırmalara göre; şehrin nüfusu yaklaşık 510 bin civarında seyrediyor.

Kuzeybatı İngiltere’nin kültür merkezi olarak anılan şehri Manchester’ın müzik, sanat, kültür ve spor gibi alanlarda sosyal aktivite açısından oldukça zengin içeriklere sahip olduğu söylenebilir. Turistleri şehre çeken yapıların en başında şüphesiz ki Manchester United Old Trafford Stadyumu geliyor. İnsanlık Tarihi Müzesi, Manchester Sanat Galerisi, Avrupa’nın üçüncü büyük Çin Mahallesi, John Rynalds Kütüphanesi ve gotik mimarisinden esinlenerek inşa edilmiş Manchester Üniversitesi, bölgede gezilecek diğer yerler arasında sayılabilir. Hemen hemen her sokak başında görebileceğini publar, şehrin gece hayatının da oldukça hareketli olduğunun bir göstergesi.

İstanbul’dan Manchester şehrine direkt uçuş seçenekleri bulunuyor olup, ortalama 4 saatlik bir zaman dilimini kapsıyor. Türkiye’nin farklı şehirlerinden de aktarmalı olarak gidilebiliyor ve yolculuk yaklaşık 6-8 saat sürüyor. Havalimanından şehrin merkezine gidebilmek için tren seferleri bulunuyor. Dairesel olarak üç hattan oluşan metroshuttle şehir otobüsleri, ücretsiz bir şekilde şehir içi ulaşımı sağlıyor.

Manchester’e gitmek isteyen umuma mahsus, hizmet ve hususi pasaporta sahip olanların İngiltere vizesi alması gerekiyor. Diplomatik pasaporta sahip olanlar ise 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde İngiltere’de bulunabilirler.