Liverpool

İngiltere’deki Mersey Nehri’nin doğusunda konumlanan Liverpool, ülkenin başkenti olan Londra’nın 283 kilometre kuzey batısında yer alıyor. Şehir, liman kenti olması sebebiyle eski yıllardan bu yana deniz yolu ile göç alıyor. Kent, 18. yüzyılda özellikle İrlanda, Amerika ve Avrupa kıtaları ile ticari iş birliği içinde olmuş ve bunu takiben 19. yüzyılda dünya ticaretinin %40’ı Liverpool üzerinden yapılmaya başlamış. 2008 yılında Avrupa kültür başkenti seçilen bölge, 2004 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmeye hak kazanmış. Bunların yanı sıra şehir adını dünyaca bilinen ve büyük başarılara imza atmış olan Liverpool futbol takımı sayesinde duyurduğunu söylemek pek de yanlış olmaz.

1207 yılında Kral John tarafından resmi olarak belde olma hakkını kazanan Liverpool; Bank, Castle, Chapel, Dale, Juggler, Moor ve Whiteacre isimleri ile 8 sokağa sahipmiş. 16. yüzyılın ortalarında bölgenin nüfusu 500 civarında seyrederken, 17. yüzyılın başlarında ticaretin artması ile birlikte nüfus da aynı oranda artmaya başlamış. İkinci Dünya Savaşı sırasında şehir, Almanlar tarafından hava bombardımanına tutulmuş ve kentin neredeyse yarısı harabeye dönmüş. Savaş bittikten sonra tüm yaralarını sarmaya başlayan Liverpool, özellikle yerel halkın desteği ile günümüze kadar ulaşmayı başarmış.

2011 yılında yapılan araştırmalar; şehrin nüfusunun ortalama 552 bin civarında olduğunu gösteriyor. Atlantik Denizi’ndeki sıcak su akıntısı sebebiyle sıcak ve ılıman bir iklime sahip olan kent, denizden yaklaşık 70 kilometre yükseklikte bulunuyor. Yılın her mevsiminde yağış görülen Liverpool’da yıllık ortalama sıcaklık değeri 9,4 derece civarında seyrediyor. Kış aylarında çok fazla soğuğun yaşanmamasıyla birlikte ortalama 3-4 derece arasında değişen bir sıcaklık grafiği mevcut. Eğer gezi rotanızda Liverpool şehri de bulunuyorsa, havanın sıcak olduğu ve az yağış aldığı bahar veya yaz aylarında gitmenizi öneririz.

Spor, edebiyat ve müzik alanında oldukça zengin özelliklere sahip olan şehir, aynı zamanda müzeleri, kiliseleri, tarihi sokakları ve muhteşem doğası sayesinde turistlerin bölgeye akın etmesini sağlıyor. Liverpool’da kurulmuş olan dünyaca ünlü müzik grubu The Beatles’in müzesi, şehre turizm açısından çok büyük katkı sağlıyor. Müzik severlerin sadece bu müzeyi gezmek için bile kente geldikleri rahatlıkla söylenebilir. Dünyaca çok önemli yere sahip olan Titanik ve Lusitania gemilerine ait parçaların bulunduğu Merseyside Maritime Müzesi, Liverpool Katedrali, Liverpool ve Everton takımlarının futbol müsabakalarını gerçekleştirdiği Anfield Road Stadyumu şehirde gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Türkiye’den Liverpool’a direkt uçuş seçenekleri bulunuyor. Ülkemizden, Liverpool John Lennon Havalimanı’na her gün yüzlerce uçuş gerçekleşiyor. Şehir içi ulaşımın oldukça rahat olduğu Liverpool’da en çok tercih edilen toplu taşıma araçları otobüs ve tren olarak biliniyor.

Umuma mahsus, hizmet ve hususi pasaporta sahip olanların vize alması mecburidir. Diplomatik pasaport sahipleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde İngiltere’de bulunabilirler.