Brighton

İngiltere’nin güneydoğu bölgesinde konumlanan Brighton şehri, Manş Denizi’nin kıyı kesiminde yer alıyor. Hove ve Portslade kentleri tarafından oluşturulmuş olan tek seviyeli yerel idare sistemi ile yönetiliyor. Güney Sussex kontluğunda bulunan kent, yılda sekiz milyona yakın turiste ev sahipliği yapıyor. Brighton, hemen hemen her yerde bulunan müstakil evleri, tertemiz plajları ve hareketli eğlence hayatı ile canlı bir turizm sektörüne sahip. Aynı zamanda bir konferans merkezi olarak da kabul edilen bölge, siyasi partilerin ve sendikaların dönemsel toplantılarını yaptıkları yer olarak da biliniyor.

Zamanında Normanların ele geçirdiği şehir, Brighthelmstone ismi ile bir balıkçı kasabasından ibaretmiş. 1740’lı yıllarda Lewes bölgesinde yaşayan Richard Russell adındaki doktor, hastalarına Brighton’daki denize girerek tedavi olabileceklerini önermiş. Bu vesileyle hastalar denize girmek için bölgeye yerleşerek ev inşa etmeye başlamış ve nüfus artışında büyük oranda artış olmuş. Özellikle Londra’da yaşayanların bölgeye gelmeye başlamasıyla birlikte turizm de gelişmiş ve şehir hızlı bir ivmeyle gelişmeye başlamış.

Sıcak ve ılıman bir iklime sahip olan kentte yıllık ortalama sıcaklık değeri 10 derece olarak görülüyor. Yılın belirli dönemlerinde yağış alan bölgeye gidecek olanların tedarikli olmalarında fayda var. Şubat, yılın en kurak geçen dönemi iken ekim ise en fazla yağışı alan ay olarak biliniyor. Turistlerin ziyaretlerinde en sık tercih ettiği temmuz ayı, ortalama 18-20 derece ile en sıcak geçen ay olup, ocak ayında yaklaşık 3-4 derecelik bir sıcaklık yaşanıyor. Eğer Brighton’a gezi planlayacaksanız; bahar veya yaz aylarında seyahat etmeniz gayet uygun olacaktır. 2011 yılında yapılan araştırmalara göre; bölge nüfusu yaklaşık 229 bin civarında seyrediyor.

Brighton; sahilleri, yemyeşil doğası, hareketli alışveriş caddeleri ve canlı gece hayatı ile bir geziden beklenebilecek her detayı karşılıyor. Şehrin simgesi olarak sayılabilecek Kraliyet Köşkü, içerisinde seramik ve heykellerin yer aldığı Brighton Müze ve Sanat Galerisi, şehrin kuzeyinde bulunan ve büyüleyici çiçek bahçelerini içinde barındıran Preston Park gezilip görülecek yerlerin başında yer alıyor. Alışveriş yapmak isteyenler için onlarca hediyelik eşya dükkânı, butik mağazalar ve alışveriş merkezleri bulunuyor. Hemen hemen her çeşit dünya mutfağına da yer veren Brighton’da yaklaşık 400’e yakın restoran ve kafe seçeneği mevcut. Bunların haricinde, muhteşem manzaralara tanık olabileceğiniz Brighton İskelesi’ne giderek hatıra fotoğrafları da çekebilirsiniz.

Brighton şehrinde havalimanı olmadığı için Türkiye üzerinden Londra Gatwick Havalimanı’na gidilerek, tren ile bölgeye yolculuk yapılması gerekiyor. Bu yolculuk ortalama 40 dakikalık bir zaman dilimini kapsıyor. Tren ve otobüs, şehir içi toplu ulaşım araçlarının en çok tercih edilenleri arasında yer alıyor.

Siyah pasaport sahiplerinin 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz yolculuk yapma hakkı bulunuyor. Bordo, yeşil ve gri pasaport sahiplerinin ise İngiltere vizesi alması gerekiyor.