Lelystad

Lelystad, Hollanda’nın merkezinde bulunan Floveland eyaletinde yer alıyor. Aynı zamanda eyaletinde başkenti de olan şehir, 1967 yılında kuruldu. Şehrin adı Hollandalı politikacı ve inşaat mühendisi olan Cornelis Lely’den geliyor. Lelystad, Hollanda’daki en büyük alana sahip belediye olsa da bu alanın büyük bir çoğunluğunu Markermeer ve IJsselmeer göllerinden oluşuyor. Lelystad, Hollanda’nın çok popüler şehirlerinden biri olmasa da doğayla iç içe şehir yapısı ve göllerin masmavi manzarası ile ziyaretçilerine huzurlu bir tatil fırsatı sunuyor.

Lelystad, eski Zuiderzee’nin deniz tabanına kurulu bir şehir. Eskiden bu bölge sulak alan ve yüksek gelgit seviyesinde olduğu için yerleşim olan bir bölge değildi. İkinci Dünya Savaşı’nda sonra ise Doğu Floveland polderinin inşa edilmesiyle bu bölgelerdeki kara genişletildi. 1950’lerde IJsselmeer’da başlanan çalışmalarla birlikte 1955 yılında Lelystad’a araba ile ulaşım mümkün oldu. Ancak 1967 yılına kadar şehrin tek yerlileri teknik mühendisler ve denetleyicilerdi.

Floveland ilindeki Lelystad’ın 2017 yılındaki sayıma göre nüfusu 77.260 kişiden oluşuyor. Bu nüfus oranıyla şehir, Hollanda’nın 67 şehri içerisinde 43. sırada bulunuyor. Lelystad’da sıcak ve ılıman bir iklim hakim. 16 dereceyle Ağustos ayı en sıcak ay, 2 dereceyle ise Ocak ayı en soğuk ay olarak biliniyor. Şehirde en kurak aylarda bile belirgin miktarda yağış görülüyor. Bu yüzden Lelystad’ı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız temmuz-ağustos aylarını tercih etmelisiniz.

Şehri daha yakından tanımak istiyorsanız gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken birkaç durak noktası var. 100’ün üzerinde uçağın yer aldığı hava araçlarının dünyasına katılmak için National Aviation Museum veya kısa adıyla Aviodrome’u, Floveland’ın tarihi detaylı öğrenmek için 2004 yılında kurulan Nieuw Land Erfgoedcentrum’u, deniz yaşamının büyülü dünyasına katılmak için interaktif bir müze olan Batavialand’i, hayvanları doğal ortamında izleyebileceğiniz doğa harikası bir yer görmek istiyorsanız Natuurpark ve bir orman kampı olan Belevenissenbos’u ziyaret etmelisiniz. Ayrıca 2010 yılında deneysel amaçlı inşa edilen ama günümüzde şehrin sembolü haline gelmiş Exposure heykelini de görmek isterseniz Lelystad sahiline uğrayabilirsiniz.

Lelystad mutfağı tipik Hollanda mutfağını yansıtıyor. Hollanda’nın yerel lezzetlerini deneyebileceğiniz şehrin FEBO isimli hazır yemek noktalarında ise garsona ihtiyaç duymadan istediğiniz yemeği yiyebilirsiniz. Pratik ve hızlı bir yemek yemeği istiyorsanız şehirde bulunan Food Truck’larda da yemek yiyebilirsiniz. Lelystad’a geldiğinizde denemeniz gerekenler ise et veya deniz ürünlerinden hazırlanan kroketler ve meşhur Hollanda birası.

Şehirde bulunan Lelystad Havaalanı’na Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Ancak şehre Amsterdam, Düsseldorf veya Köln üzerinden aktarma yaparak veya trenle ulaşabilirsiniz.

Gri, yeşil ve siyah pasaport sahipleri 180 gün içerisindeki 90 günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaflar. Bordo pasaport sahiplerinin ise Lelystad seyahatleri için Schengen vizesi alması gerekiyor. Vize başvuru ve işlemleri Hollanda Konsolosluğu’nda yapılıyor.