Groningen

Hollanda’nın ünlü şehirlerinden biri olan Groningen, ülkenin kuzeydoğusunda Groningen ilinde yer alıyor. Kuzeyinde Kuzey Denizi’ne kıyısı olan şehrin, güneyinde Drenthe ili, doğusunda Almanya’nın Aşağı Saksonya bölgesi, batısında ise Frizya ili bulunuyor. Tarımsal olarak gelişmiş olan şehirdeki en önemli ekonomik kaynaklardan biri ise doğal gazdır. Slochteren etrafında bulunan doğal gaz alanı Hollanda’nın her bölgesine doğal gaz sağlıyor. Tarım ve doğal gaz dışında şeker, kağıt ve karton üretimi, metal sanayi ve kimya sanayi de şehir ekonomisine katkı da bulunuyor. Groningen’in popüler özelliklerinden bir diğeri ise gelişmiş düzeydeki bisiklet yollarıdır. Bisikletle oldukça rahat dolaşabileceğiniz şehir ‘’Dünya Bisiklet Şehri’ kabul ediliyor. Uzun bir geçmişe sahip şehir, kanalları, doğası ve şehri kaplayan tarihi anıtlarıyla her gün turizmde de yükseliş gösteriyor.

2015 yılında yapılan sayıma göre Groningen’in nüfusu 200.336 kişiden meydana geliyor. Nüfusun büyük bir çoğunluğu öğrencilerden oluştuğu için şehir üniversite şehri olarak da biliniyor. Şehirde kış ayları soğuk, yaz ayları ise ılıman geçiyor. Kış döneminde oldukça kar yağışlı ve soğuk olan şehrin havası yaz aylarında 30 dereceye kadar yükseliyor. Groningen’i ziyaret etmeyi düşünüyorsanız tatilinizi yaz aylarına denk getirmelisiniz.

1000 yıla yakın tarihe sahip şehir, Hollanda’nın en eski şehirlerinden biridir. Bu yüzden şehir görülmesi gereken çeşitli tarihi yapılara ev sahipliği yapıyor. 13. Yüzyılda Romanesk-Gotik tarzda yapılan yemyeşil bir bahçe içerisindeki Martin Kilisesi, 400 yıllık bir tarihe sahip olan Groningen Üniversitesi ve  üniversite bünyesine açılan Groningen Müzesi, şehrin ilk yerleşim bölgesi olan Eski Şehir ve burada bulunan Neo klasik tarzdaki Belediye Binası, rengarenk çiçeklerin içerisinde yürüyüş yapabileceğiniz Prens Bahçesi, şehrin en eski yapısı olan ve mimarisiyle dikkat çeken Goundkantoor ve Noorderzon Tiyatro Festivali’ne de ev sahipliği yapan ve en az tarihi yapılar kadar büyüleyici bir yer olan Festival Park şehirden ayrılmadan önce ziyaret etmeniz gereken başlıca yerlerdir.

Groningen bir öğrenci şehri de olduğu için gece hayatı renkli ve hareketli geçiyor. Çeşitli eğlence mekanlarının bulunduğu şehirde gece kulüpleri ve barlar 24 saat açık olduğu için eğlence neredeyse hiç durmuyor. Ayrıca şehirde yılın çeşitli dönemlerinde Noorderzon Performing Arts Festival, Rapalje Zomerfolk Festival, Swingin’ Groningen, Art Carnivale ve KoepeltJes Festival düzenleniyor.

Groningen’e Türkiye’den direkt uçuş bulunmadığı için Münih, Kopenhag veya Bükreş’ten aktarma yaparak ulaşabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda otobüs kullanarak tüm şehri gezebilirsiniz. Otobüslerde bilet için Hollanda’nın tüm şehirlerinde geçerli olan OV Chip Card sistemi kullanılıyor.

Gri, yeşil ve siyah pasaport sahipleri 180 gün içerisindeki 90 günü aşmayan Groningen ziyaretlerinde vizeden muaflar. Ancak bordo pasaport sahiplerinin Hollanda seyahatleri için Schengen vizesi alması gerekiyor. Vize işlem ve başvuruları Hollanda Konsolosluğu’nda yapılıyor.