Eindhoven

Hollanda’nın Kuzey Brabant ilinde yer alan Eindhoven, ülkenin güney kesiminde bulunuyor. Belçika ve Almanya sınırına yakın şehir, Hollanda’nın Amsterdam, Rotterdam, Lahey ve Utrecht’den sonraki en büyük beşinci şehri olma özelliğini taşıyor. Birden fazla yeşil alana sahip şehir, düzenli ve iyi geliştirilmiş alt yapısı sayesinde trafik sorununun olmadığı şehirlerden biri olma özelliğini taşıyor. Ayrıca bisiklet yollarının da yaygın olduğu şehir bisiklet kullanıcıları içinde büyük kolaylık sağlıyor. Eindhoven aynı zamanda Philips fabrikalarına ev sahipliği yaptığı için sanayi şehri olarak da tanınıyor.

Hollanda’nın eski şehirlerinden olan Eindohven’ın tarihi 12. yüzyıla kadar uzanıyor. Ancak şehir yaşadığı büyük yıkımlar sebebiyle 19. yüzyıla kadar ufak bir kasaba olarak kaldı. İspanya ve Fransız işgallerinden sonra 1629 yılında tekrar Hollanda’ya bağlanan Eindohven, yükselişini Sanayi Devrimi’ne borçlu. Bu dönemde yapılan yeni demir yolları ve tütün ve tekstil fabrikaları sayesinde şehrin nüfusu arttı. 1891’de kurulan Philips fabrikası sayesinde de Eindhoven, Hollanda’nın önemli bir ticaret noktası oldu.

1 Şubat 2012 sayımına göre Eindhoven’ın nüfusu şehirde 217,192, metropolde ise 775,345 kişiden oluşuyor. Şehirde yerli halk dışında %4,5 oranla Türkler başta olmak üzere Faslılar, Surinamlılar, Almanlar, Endonezyalılar ve Antilliler yaşıyor. Ülkenin genelindeki ılıman okyanus iklimi Eindhoven şehrinde de görülüyor. Bu sebeple çok yağış alan şehirde yazlar 20-25 derece arasında geçiyor. Şehri rahat gezmek için tatilinizi mayıs, haziran, temmuz veya ağustos aylarına denk getirebilirsiniz. Yaz aylarında şehir yağış almadığı için oldukça keyifli olsa da Noel döneminde de Eindhoven ayrı bir keyifli oluyor.

Eindhoven modern mimari ve fütüristtik mimarinin değişik örneklerine tanık olabileceğiniz yapılara ev sahipliği yapıyor. Bu yapıların en başında şehrin simgesi kabul edilen Evoluon Binasi geliyor. UFO şeklinde inşa edilen yapı ziyarete açık olmasa da her yıl birçok turistin uğrak noktası olmuş yerlerden biri. Modern mimari ve Eindhoven denince akla gelen diğer bir yer ise Van Abbe Müzesi. Dünyanın en meşhur modern mimari örneklerinden olan müze, hem ilginç dış cephesi hem de içerisinde yer alan ünlü sanatçılara ait eserlerle çok sayıda turist ağırlıyor. Bir kültür şehri de olan Eindhoven’da gezilecek yerler listenize Philips Müzesi ve Stadyumu, DAF Müzesi ve St.Catherine Kilisesi’ni de ekleyebilirsiniz.

Eindohven’da yıl boyunca çeşitli kategorilerde festivaller düzenleniyor. Tatilinizi şehirdeki festivallere göre ayarlarsanız elektronik festival Extrema Outdoor, Nazi işgalinden kurtuluşunun kutlandığı Lichtjesroute, Folkwoods, Glow veya Dutch Design’a katılabilirsiniz.

Türkiye’den Eindhoven’a aktarmasız uçuş bulunmuyor. Şehre gitmek için İstanbul’dan Amsterdam’a yapılan aktarmasız uçuşları kullanabilirsiniz. Amsterdam’a Eindhoven’a ise 1 saat 20 dakika süren tren yolculuğu ile ulaşabilirsiniz.

Gri, yeşil ve siyah pasaport sahiplerinin 180 gün içerisindeki 90 günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaflar. Bordo pasaport sahipleri ise Eindhoven ziyaretleri için Schengen vizesi almaları gerekiyor. Vize işlem ve başvuruları için Hollanda Konsolosluğu’na başvurabilirsiniz.