Pula

Ziyaretçilerini Roma dönemine geri götüren bir atmosfere sahip olan şehir Pula, Hırvatistan’ın Istria bölgesinde yer alıyor. Bölgenin en büyük şehri olan Pula, Antik Roma çağlarından beri Istria’nın başkenti görevini taşıyor. Şehirde Hırvatça ana dil olsa da eski dönemlerde yoğun İtalyan nüfusu da Pula’da yaşadığı için günümüzde İtalyanca da yoğun olarak konuşuluyor. Adriyatik Denizi’ne kıyısı olan şehrin temel geçim kaynakları, şarapçılık, balıkçılık, gemi yapımı ve turizmden oluşuyor. Bu küçük ama huzurlu atmosferiyle gelenlerini büyüleyen şehir, masmavi koyları ve yeşilin içine kurulu şehir yapısı ile sakin ve keyifli bir tatil arayanlar için tam bir cennet görevi görüyor.

Şehrin tarihi 3.000 yıl öncesine İlyalılar dönemine uzanıyor. Pula uzun bir süre Roma İmparatorluğu egemenliği altında kalsa da Roma’nın çöküşü ile Ostrogotların himayesi altına girdi. 7. Yüzyıla kadar Ostrogotların egemenliği altında kalan şehir Slavların bölgeye girmesi ile Slav topraklarına katıldı. Şehir, 2. Dünya Savaşı sonrasında Hırvatistan topraklarına katılana kadar Venedik Cumhuriyeti, Cenevizliler, İtalyanlar ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu gibi birçok farklı devletin toprağına girdi.

Istria bölgesinin en kalabalık şehri olan Pula’nın 2011 sayımına göre şehir nüfusu 57,191, metropol nüfusu ise 57,765 kişiden oluşuyor. Ancak şehre bağlı banliyölerin nüfusuyla beraber bu sayı 90,000’i buluyor. Nüfusun %71’ini Hırvatlar, geri kalanını ise Sırplar, İtalyanlar, Boşnaklar ve Slovenler oluşturuyor. Pula’da özellikle turizm için elverişli denilen bir iklim hakim. Nitekim genelinde de ılıman iklim görülüyor. Bu yüzden en sıcak ay 24 derece ile ağustos ayı, en soğuk ay da 6 derece ile ocak ayı olarak biliniyor. Deniz ve kumsal keyfini doyasıya yaşamayı düşünüyorsanız Pula tatilinizi yaz aylarına denk getirebilirsiniz.

Pula’nın dalgasız ve masmavi denizin tadını çıkarmak dışında şehri daha iyi keşfetmek için zamanınızın bir bölümünü tarihi mekanları gezmeye ayırmalısınız. Bunların en başında ise şüphesiz Pula Arena geliyor. Arena, dünyadaki Roma dönemine ait ayakta kalan en büyük altıncı amfi tiyatro olma özelliğini taşıyor. Şehre kuş bakışı bakıldığında da göze ilk çarpan yer olan bu tarihi tiyatronun hem mahzenlerini gezebilir hem de yaz aylarında içerisinde gerçekleşen sembolik gladyatör savaşlarını izleyebilirsiniz. Roma döneminin izlerini günümüze kadar taşıyan şehirde arena dışında, Roma İmparatoru Augustus’a adanan Augustus Tapınağı’nı, Sergii ailesine ithafen yapılan Sergi’nin Kemeri, Arkeoloji Müzesi, 6. yüzyılda inşa edilen büyüleyici Saint Nicholas Kilisesi ve diğer bir popüler gezi noktası olan Venetian Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Türkiye’den Pula Uluslararası Havalimanı’na direkt uçuş bulunmuyor. Ancak şehre Zagreb’den aktarmalı olarak uçabilirsiniz. Ayrıca Zürih, Viyana, Amsterdam, Londra gibi birçok Avrupa şehrinden de Pula’ya aktarmasız uçuş bulunuyor. Hava yolu dışında Pula’ya Orta Avrupa ülkelerinin bazı şehirlerinden otobüsle veya trenle ulaşmanız mümkün.

Hırvatistan’ın Pula şehrini ziyaret etmek için Schengen vizesi almanız gerekiyor. Vize işlem ve başvuruları Hırvatistan Konsolosluğu’ndan yapılıyor.