Galler

Büyük Britanya’da Birleşik Krallık’a bağlı dört ülkeden birisi olan Galler, Britanya’nın batısında bir yarımada olarak konumlanıyor. Batı ve kuzeyi İrlanda Denizi ile çevrili olan Galler’in doğusundaki Cheshire, Shropshire, Gloucestershire ve Herefordshire, bölgenin komşuları arasında yer alıyor. Galler’in başkenti olan Cardiff, aynı zamanda ülkenin en büyük şehri olma unvanını taşıyor. Güney bölgelerinin, sanayileşme alanında ülkenin kuzey kesimlerine oranla daha fazla gelişmiş olduğunu söylemek mümkün.

İlk yerleşim izlerinin Buzul Çağı döneminde görüldüğü Galler’in adı, resmi olarak ilk kez Britanya’nın Roma istilası döneminde kayıtlara geçmiş. İstila döneminde ülke, birden fazla kabileye ayrılmış ve Romalılar daha çok bölgenin kuzeyine yerleşmiş. Roma İmparatorluğu 410 yılında düştükten sonra bölge birkaç krallığa bölünmüş. Kabileler, bu krallıklara saldırmış olsalar da yaptıkları eylem başarısızlıkla sonuçlanmış. 1282 yılında İngiltere Kralı Edward, Galler’in başında bulunan prensi yenilgiye uğratarak bölgeyi hâkimiyeti altına almış. 1746 yılında imzalanan anlaşma ile İngiltere’deki tüm yasalar Galler bölgesinde de yürürlüğe girmiş.

2017 yılında yapılan araştırmalar; Galler’in nüfusunun ortalama 3 milyon civarında olduğunu gösteriyor. Ilıman okyanus etkilerinin hâkim olduğu bölgede, yıl boyunca yoğun bir yağış grafiği görülüyor. Gün içinde ansızın başlayabilecek yağmura karşı mutlaka tedarikli olmakta fayda var. Nem oranının yıl boyunca yüksek olduğu Galler’de en sıcak geçen ay temmuz olarak biliniyor. Ocak ve şubat ise en soğuk geçen ay iken derecenin sıfırın altına indiği çok nadir görülüyor. Eğer gezi rotanızda bu bölgeye de yer vermeyi planlıyorsanız; mayıs, haziran, eylül veya ekim aylarında ziyaretinizi gerçekleştirmeniz oldukça uygun olacaktır.

Galler, kültürel zenginlikleri, tarihi yapıları, büyüleyici doğası ve adeta bir resim tablosunu andıran manzarası ile dünyanın dört bir yanından gelen turistlere kapılarını açıyor. Snowdonia Ulusal Parkı, turistlerin yoğun rağbet gösterdiği yer olmasının yanı sıra yerel halkın yürüyüş yapmak için tercih ettiği destinasyon olarak biliniyor. Ülkenin en uzun sahili olan Llandudno, mavinin her tonuna şahit olabileceğiniz muhteşem bir denize sahip kuşkusuz. Bu sahile inşa edilmiş olan upuzun iskeleden denize girmek de mümkün. Şehir hayatını doyasıya yaşamak isteyenler için ise ülkenin başkenti olan Cardiff, sosyal etkinlikler, sahne sanatları, müzeler ve hareketli gece hayatı ile tüm ziyaretçilerine kucak açıyor.

Türkiye’nin belirli bölgelerinden, Galler’in başkenti olan Cardiff şehrine aktarmalı uçuş seçenekleri bulunuyor. Cardiff Havalimanı, şehir merkezine 12 kilometrelik bir mesafede bulunuyor ve havalimanından tren, otobüs ya da taksi ile merkeze ulaşım sağlanabiliyor. Şehir içinde yoğun olarak tren kullanılırken, bisikletle ulaşım sağlayanların sayısının oldukça fazla olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz.

Galler ülkesine seyahat etmek isteyen bordo, hususi ve hamili pasaport sahiplerinin Birleşik Krallık Vizesi alması gerekiyor. Diplomatik pasaport sahipleri ise 6 ay içinde 90 günü aşmayacak şekilde vize almadan Galler’de bulunabilirler.