Toulouse

Fransa’nın güneybatısında bulunan Toulouse, Haute-Garonne departmanı ve Midi-Pyrenees bölgesinin merkezi olması ile öne çıkıyor. Garonne Nehri çevresine kurulu şehir Paris, Marsilya ve Lyon’dan sonraki ülkenin en büyük dördüncü şehri olma unvanına sahip. Ayrıca şehir Fransa’nın üçüncü en yüksek gayri safi milli hasılasını üreten şehri olarak da tanınıyor. Havacılık sanayisinin merkezi konumunda olan şehir, kiremit renkli binaları ile meşhur olduğu için La Ville Rose yani Pembe Şehir olarak adlandırılıyor. Tam bir Akdeniz havasının hakim olduğu Toulouse; sıcakkanlı insanları, büyüleyici nehir manzarası, şirin sokakları ve tarihi binaları ile ziyaretçilerine masalsı bir tatil sunuyor.

Şehirde bulunan üniversiteler sayesinde genç nüfusunda fazla olduğu şehrin merkez nüfusu 437.100; metropol nüfusu ise 1.133.000 kişiden oluşuyor. Ülkenin güneybatısında bulunan Toulouse’de sıcak ve ılıman bir iklim görülüyor. Şehirdeki en sıcak ve kurak ay temmuz, en soğuk ay ise ocak ayı olarak biliniyor. Şehri ziyaret için en güzel aylar ise hem bunaltıcı sıcakların olmadığı hem de çok yağışın görülmediği sonbahar ayları. Bu yüzden Toulouse’yi ziyaret etmeyi düşünenler, eylül, ekim ve kasım aylarını tercih edebilir.

Pembe Şehir Toulouse’nin tarihi mekanlarını gezmeyi düşünenler, şehir merkezinde yer alan Romaneks tarzdaki Aziz Sernin Bazilikası, sıra dışı bir Gotik mimariye sahip olan Aziz Etienne Katedrali, şehrin sosyal hayatının merkezi olan Capitol Meydanı, antik çağlardan beri Toulouse’nin merkezi olan Vieux Quartier yani Eski Toulouse, doğa harikası bir kanal olan Canal du Midi, Kyoto’daki bahçelerden esinlenilerek tasarlanan Japon Bahçeleri, yemyeşil bahçesi ve Gotik tarzdaki etkileyici mimariye sahip Jacoben Manastırı ve Azize Terasa’yı adanmış Carmelite Şapeli’ni ziyaret edebilir.

Genç nüfusun fazla olduğu şehirde gece hayatı için oldukça renkli geçiyor demek mümkün. Toulouse’de bar, gece kulübü, canlı müzik yapan restoran gibi her zevke hitap eden mekanlar yer alıyor. Hem bar hem gece kulübü olan Connexion Cafe ise açık ara şehrin en popüler eğlence mekanı. Kokteylleri ile meşhur La Cale Seche ve terasında şehir manzarasını izleyebileceğiniz DAda Toulouse da şehirdeki diğer ünlü mekanlar arasında gösterilebilir. Gece hayatı dışında şehir birden çok eğlenceli ve renkli festivale de ev sahipliği yapıyor. Festival coşkusuna ortak olmak için şehrin sembolü olan menekşelerin çiçek verdiği dönemde yapılan Fete de la Violette yani Menekşe Bayramı Festivali veya müzik, sinema ve görsel sanatlar eşliğinde düzenlenen Rio Loco Festivali’ne katılabilirsiniz.

İstanbul’dan Toulouse’ye her gün çeşitli firmaların aktarmasız uçuşları bulunuyor. Uçuşlar yaklaşık 3,5 saat sürüyor. Paris üzerinden şehre trenle gitmek ise yaklaşık 4.5 saat sürüyor.

Bordo pasaport sahiplerinin Toulouse ziyaretleri için Schengen vizesi alması gerekiyor. Gri, siyah ve yeşil pasaport sahipleri ise 180 gün içerisindeki 90 günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaflar.